Kokemuksia kummiyrittäjyydestä

Kummiyrittäjyyttä on varmaan niin monenlaista, kun on yrittäjiä ja kansanedustajia. Itse olen kummina toista kautta ja niin on kansanedustajana myös Janne Heikkinen (kok.) Oulusta. Itselläni on kunnalliselämästä valtuutettuna ja lautakuntien jäsenenä tullut taivalta 2000-luvun alusta lähtien. Lisäksi eri yhdistyksistä on kerääntynyt verkostoa ja muuta tietoa koko ajan lisää.

Kerron tämän siksi, että lukija voi ymmärtää tätä minun tapaani toimia.

Kansanedustaja saa todella paljon tietoa monenlaisista asioista eri välineiden kautta, ja niitä suodattaa avustaja. Yleensä kannattaakin olla ensin yhteydessä avustajaan, niin selviää monenlaista, mm. aikataulut ja eri tilaisuudet, joissa edustaja liikkuu.

Eduskunnassa on kirjasto, johon tulevat kaikki valtakunnan lehdet, myös pienimmät paikallisaviisit. Jos edustaja on kiinnostunut ja aktiivinen, hän saa paljon tietoa niistä eli silläkin on merkitystä, jos saat jonkun oman jutun lehteen asti.

Tein eduskuntavierailun 12.10.2023 oman kummiedustajani kutsusta ja meitä oli 10 vierasta täältä Kalajoen lähialueita. Osallistuimme myös kyselytuntiin, joka on lehteriltä kuunneltuna ja katsottuna mieleenpainuva kokemus. Itse en ollut aikaisemmin ollut paikalla.

Mielestäni tuo kuuluu yhtenä osana kummiyrittäjän toimintaan, ja antaa edustajallekin viestin, että asioista ollaan tosissaan kiinnostuneita.

Ensi vuoden budjetti on laadittu ja siitä selviää paljon, mitä tuleman pitää. Tietysti tulee myös kaikenlaisia lisätalousarvioita, joilla saattaa olla merkitystä oman alueen investointeihin, ja niitä kannattaa kysellä vaikka sähköpostilla, niin saa helpoimmin tietoa sieltä suunnasta.

Vierailupäivänä 12.10. oli toimitusjohtaja Anssi Kujalalla ollut kaksi eduskuntaryhmän tapaamista, ja iltapäivällä, kun olimme portailla menossa sisään, tapasin myös johtaja Petri Murron, joka oli ollut myös ”puhujamatkalla” Anssin kanssa.

Siinä tuli taas todistettua se vanha lausahdus vääräksi, että kun SKAL ei tee mitään. Kyllä tekee, joka päivä. Tuostakin syystä kannustan tosissaan tekemään vierailun kivikirkolle. Meillä se oli päivän reissu junalla.

Kansanedustaja Janne on nyt aikamoisissa valiokunnissa, joissa on niin rahan kuin lakiasiain valtaa. Tämä on mielestäni merkki siitä, kuinka tosissaan edustaja työtään tekee. Yritysvierailut kuuluvat mielestäni myös edustajan ja kummiyrittäjän kanssakäymiseen. Niissä kannattaa olla mukana järjestelyissä ja myös käyntikohteina. Yrityksen koolla ei mielestäni ole suurta merkitystä, koska asiathan ovat tärkeimpiä.

Kummiyrittäjän ensisijainen tehtävä on mielestäni tuoda julki niitä oman alueen ja kunnan asioita, joista tietää parhaiten. Suuremmat ja koko maata koskevat jutut tulevat kyllä hoidettua Helsingin päästä.

Kannattaa kuitenkin pistää aina silloin tällöin vinkkiä, jos jotain liikenteeseen liittyvää paikallista putkahtaa esille, niin edustaja hoksaa perehtyä ja vastata.

Kummiterveisin,
Juha Rahkola
Eläkeläinen
Toimitusjohtaja, Kuljetus Rahkola Oy

Lue lisää kummitoiminnasta