Kummitoiminta

Kummiyrittäjien tärkein tehtävä on välittää kansanedustajalle omakohtaista tietoa taustoittamaan kuljetusalan tavoitteita.

Kummiyrittäjien kuljetuskalustoa eduskuntatalon edustalla syyskuussa 2019.

Keitä ovat kummiyrittäjät?

SKALin kummiyrittäjien tärkein tehtävä on välittää kansanedustajalle omakohtaista tietoa taustoittamaan kuljetusalan tavoitteita. Kansanedustaja voi vastaavasti välittää kummiyrittäjälle tietoa päätöksenteon etenemisestä ja perusteista. Parhaimmillaan syntyy pitkäkestoinen, molempia osapuolia hyödyttävä vuoropuhelu. Jatkamme perinnettä vaalikaudella 2023–2027.

Miten pääsee kummiyrittäjäksi?

Kummiyrittäjät ovat maanteiden tavaraliikenteen yrittäjiä ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäseniä. Pääsääntöisesti SKALin alueyhdistykset ja paikallisyhdistykset pyytävät jäsenyrittäjiä mukaan toimintaan, ja kummit ottavat yhteyttä kansanedustajiinsa. Monet yrittäjät ovat myös aktiivisesti tarjoutuneet kummiksi. Paras mahdollinen kummi on yrittäjä, jota kiinnostaa suora vaikuttaminen ja yhteydenpito päättäjiin.

Miten kontakti syntyy?

Kontakti kummien ja kansanedustajien välillä syntyy luontevasti esimerkiksi uuden eduskunnan syysistuntokauden avajaispäivänä, kun SKAL tarjoaa kansanedustajille kuljetuksen näiden työpaikalle. Kuljetuksista sopivat joko kummiyrittäjät itse tai alueyhdistysten toiminnanjohtajat. Kuljetukset järjestetään tänä vuonna Yrittäjän päivänä 5.9.2023.

Osa kansanedustajista kulkee kuorma-autokyydillä satojen kilometrien matkan, ja toiset saavat kuljetuksen kotoaan esimerkiksi lentokentälle tai rautatieasemalle.

Kummiyrittäjät 2023–2027

Suuri osa kansanedustajien kummiyrittäjistä kaudelle on nimetty. Alueyhdistykset huolehtivat pääsääntöisesti kummiyrittäjien nimeämisestä.

Siirry listaukseen →

Yhteydenpito vaalikauden aikana

Kummiyrittäjä voi pitää yhteyttä kansanedustajaan monin eri tavoin. Suosittu tapa on ollut tuoda yrittäjäryhmä vierailulle eduskuntaan oman kansanedustajan kutsumana. Kummit lähettävät myös aineistoa kuten SKALin tiedotteita kansanedustajille. Myös epämuodolliset tapaamiset ovat käytössä.

Yhteydenpidon merkitys

Yhteydenpidon tiiviys on vaihdellut suuresti kummista ja kansanedustajasta riippuen. Joidenkin kummi-kansanedustaja -parien kohdalla yhteydenpito on ollut ajoittain hyvinkin tiivistä. Kansanedustaja on saattanut olla välittömästi yhteydessä, kun alaan liittyviä asioita on käsittelyssä, ja saanut tietoa käytännön vaikutuksista yrittäjille.

Kansanedustajat saavat palautetta ja toiveita lukuisilta kansalaisryhmiltä, ja ilman henkilökohtaista kytköstä ja taustoitusta asialistat uhkaavat jäädä kasvottomaksi sanahelinäksi. Ihmiseltä ihmiselle kerrottu viesti on tehokkain.

Edunvalvonnan ja kummitoiminnan yhteyshenkilöt

Voit myös olla yhteydessä alueyhdistysten toiminnanjohtajiin suoraan. He koordinoivat kummitoimintaa omilla alueillaan.