Sota koskettaa meitä kaikkia

Ukrainan kriisi koskettaa myös kuljetusalaa, kirjoittavat puheenjohtaja Jani Ylälehto ja toimitusjohtaja Anssi Kujala.

Monella suomalaisella on nyt huolta. Sota Euroopassa on tosiasia ja vaikuttaa meihin kaikkiin. Inhimilliset kärsimykset Ukrainassa ovat meidän kaikkien suurin huoli. Itsestäänselvyys on, että EU ja Suomi tukevat Ukrainaa.

Kukaan ei voi tällä hetkellä arvioida sodan vaikutuksien laajamittaisuutta. Seuraukset ovat kuitenkin vakavia. 

Läntiset maat ovat päättäneet useista eritasoisista pakotetoimista esimerkiksi lentoliikenteessä, rahoitussektorilla ja ulkomaankaupassa. Valtioiden toimien lisäksi yritykset, kunnat ja järjestöt ovat tehneet omia päätöksiä, jotka kohdistuvat yhteistyöhön venäläisomisteistiisin tahoihin.  

Ongelmia kohdentuu suomalaisiin yrityksiin ja ne koskevat tietenkin myös kuljetusalaa. Läntisten maiden pakotteilla ei kuitenkaan suoraan sotaa nyt lopeteta. Näin vaikka jotkut toimenpiteet ovat jo pakottaneet venäläiset yritykset ottamaan kantaa sodan lopettamisen puolesta. 

Suoraan kuljetusalalle kohdistuvia tekijöitä ovat esimerkiksi jo nähty polttoaineen hinnan nousu. Tämä vaikeuttaa muutenkin tukalassa tilanteessa olevaa alaamme. Me SKALissa teimme alkuvuoden hartiavoimin töitä, että nostimme esiin kustannuskriisiä ja teimme hallitukselle ratkaisuesityksiä. Nyt tässä uudessa tilanteessa sekään ei auta. Pidämme yhteyttä poliitikkoihin. 

Dieselin hinta on noussut vuoden alusta kymmeniä senttejä. Valitettavasti tuoreimpien tietojen mukaan sama tahti jatkuu. Tällä viikolla on tullut ilmoituksia rajuista hinnankorotuksista. Ahdinko alkaa olla kestämätön, toiminnan lopettamisiakin on tapahtunut. Vaikka meillä ei ole Suomessa sotatilaa, on tilanne kyllä vähintäänkin kriittinen. Jäsenemme joutuvat ottamaan vastaan kovia iskuja, joiden vaikutukset voivat olla Suomen kannalta hankalia ja kauaskantoisia.

Tämän kaltaisissa kriiseissä on väistämättä tietopulaa. Tällä hetkellä esillä on paljon kysymyksiä joihin viranomaisilla ei ole vastauksia. Vaikka asia ei kosketa suoraan kaikkia jäsenyrityksiämme, teimme selkeän sivuston, jossa on tietoja, joita kuljetusyrittäjä saattaa tarvita: Ukraina - tietoa kuljetusyrityksille.

SKAL pitää yhteyttä tarpeellisiin viranomaisiin, toimii vain luotettavien tahojen kanssa ja vahvistettujen tietojen perusteella. 

Toivomme parasta, sodan loppumista ja tilanteen normalisoitumista nopeasti. 

Jani Ylälehto                      Anssi Kujala 
puheenjohtaja                  toimitusjohtaja

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry