Haastavia aikoja – SKAL on vaikuttanut konkreettisesti kuljetusyrityksien puolesta

SKAL on toiminut koko talvikauden yrittäjien pulssilla ja vaikuttanut monessa, kirjoittavat puheenjohtaja Jani Ylälehto ja toimitusjohtaja Anssi Kujala.

Jokainen tämän lukija tietää omakohtaisesti kuinka poikkeukselliset ajat kuljetusalalla on. Kuten ylimääräinen kuljetusbarometrimmekin kertoi, dieselin hinnan nousun myötä on suorastaan valtavia haasteita. Yritykset kohtaavat ne eri tavoin.

SKAL on toiminut koko talvikauden yrittäjien pulssilla ja vaikuttanut monessa. Joulukuussa pystyimme eduskunnassa torjumaan energiaverodirektiivin ehdotuksen bensiinin ja dieselin verotasojen harmonisoinnista. Muutos olisi tarkoittanut 26 sentin veronkorotusta dieselin hintaan. Alkuvuonna toimme esiin kustannusnousun ja saimme aikaan hallituksen päätöksen ehdottamamme ammattidieselin valmistelusta.

Tämän jälkeen alkoi kuitenkin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja hinnat lähtivät räjähdysmäiseen nousuun. Globaaleille kriisitilanteille emme voi mitään, mutta voimme vaikuttaa haitallisten seurausten torjumiseen. Yli kuukausi sitten esitimme vaikuttavimpina näitä kolmea keinoa kuljetusalan tukemiseksi. Hallitus on tarttunut kahteen näistä keinoista.

  1. Kuljetusyritysten kustannustuki
    Hallitus päätti tästä viime perjantaina 1.4, summaltaan 75 miljoonaa euroa. Kyseessä on uusi laki ja sen valmistelu ottaa aikansa. Me emme lähde vielä spekuloimaan yksityiskohdilla vaan olemme kertoneet lain valmistelijoille näkökulmiamme mitä laissa pitäisi ottaa huomioon. Tämä tuki ei vaikuta tulevaan vaan on kompensaatiota aiemmin nousseista hinnoista.
  2. Jakeluvelvoitteen alentaminen
    Esitimme, että Suomen pitäisi alentaa polttonesteiden hintoja puuttumalla hintoja nostavaan ns. jakeluvelvoitteeseen. Arvioimme sen kokonaan poistamisen vaikutuksiksi pumppuhinnoissa jopa 35 senttiä. 7.4 hallitus päätti, että polttoaineen jakeluvelvoitetta alennetaan väliaikaisesti 7,5 prosenttiyksiköllä vuonna 2022 ja 7,5 prosenttiyksiköllä vuonna 2023. Hallituksen piirissä 7,5 prosenttiyksikön alentamisen arvioidaan vaikuttavan dieselin pumppuhintaan noin 12 senttiä litralta. Tänä vuonna vaikutus voi olla suurempikin, sillä alkuvuonna jakelijat ovat jaelleet uusiutuvia polttoaineita 19,5 prosentin jakeluvelvoitteen mukaisesti. Hallituksen mukaan jakeluvelvoitteen muutokset pyritään tekemään mahdollisimman pian keväällä.
  3. Polttoaineen valmisteveron laskeminen EU-minimiin
    Tätä keinoa hallitus ei ole vielä ottanut käyttöön. Polttonesteiden hintojen ollessa korkealla, tähän pitää vielä palata. Pidämme edelleen tätäkin ehdotustamme esillä.

Listallamme oli paljon muutakin, joista on päätetty Finnveran laina- ja takauselementit.

Me SKALissa tiedostamme hyvin, että nämäkään ratkaisut eivät kaikkia tyydytä tai jokaista yritystä auta. Tiedostamme myös sen, että lainsäädäntö ottaa aikansa, mutta esityksiemme pohjalta on nyt tehty poliittiset päätökset. Jokaisen yrittäjän kannattaa aina muistaa, että ensisijaista käydä läpi oma kulu- ja tulorakenteensa ja pohtia miten liiketoiminnan kannattavuuteen voi vaikuttaa.

Tilanne on johtanut myös siihen, että yhteisen järjestömme jäsenyydellä on nyt kysyntää. Esimerkiksi neuvontapalvelujamme käytetään nyt runsaasti ja jäsenwebinaareissa riittää väkeä. Haluamme muistuttaa, että järjestömme palvelee teitä monella tasolla.