Kuljetusyritykseni yhteenlaskettu vuosisuorite on: n. 200 000 km

Kuljetamme Suomelle neljällä autolla jätteitä ja maa-aineksia. Lisäksi meillä on nosturi, jolla tehdään monenlaisia nostotöitä. Kuljetus Haikara Oy on vuonna 1960 perustettu raahelainen kuljetusliike, jonka päätoimialana ovat vaihtolava-, nosto- ja jätekuljetukset. Yrittäjänä olen nyt toisessa polvessa ja oma poika sai juuri ajokortin ja on tulossa alalle. Toiveissa on, että yrityksen toiminta jatkuu tulevaisuudessa oman pojan ja veljen pojan vetämänä.

Hoidamme raahelaisten yritysten ja yksityisten jätteiden kuljetuksia. Yhdellä autolla haetaan jätteitä yksityisiltä ja yrityksiltä ja yhdellä yhdistelmällä siirtokuljetetaan niitä Ouluun Kiertokaareen pari reissua päivässä. 

Taloudellinen ajotapa on keskeinen asia kuljetusalalla

Taloudellisessa ajotavassa tärkeintä on liikenteen hyvin tarkka seuraaminen ja ennakoiminen, esimerkiksi risteyksiin ja liikennevaloihin tultaessa. Tämä korostuu tässä kotikulmilla pyöriessä, kun matkat eivät ole pitkiä. Lisäksi ylä- ja alamäissä on tärkeää voida rullata autoa sen omaa painovoimaa käyttäen.

Yrityksen kuljettajien kanssa puhutaan paljon ennakoivasta ajotavasta. Erityisesti tuosta Raahe-Oulu välistä, kun sitä sahataan jatkuvasti, että miten missäkin kohdassa on taloudellista ajaa. Polttoaineen kulutusta toki seurataan jo hinnankin puolesta, mutta myös luontoarvot ovat esillä. Lisäksi yrityksen kalustoa on uusittu viime vuosina vähäpäästöisemmiksi. 

Olen itse taloudellisen ajon maailmanmestari Rahtareiden MM-kisoista vuodelta 2016 Jyväskylästä ja ensi syksyä olen lähdössä Rahtareiden MM-kisoihin Kroatiaan, jossa ajan jälleen taloudellisuusajokilpailussa. Toimin myös joukkueen ajotaitokilpailussa varamiehenä.

Luonto on tärkeä henkireikä

Koko elämäni ajan olen ollut jätteiden kanssa tekemissä. Siihen aikaan, kun aloitin eli vuonna 1985 ei lajiteltu mitään, vaan kaatopaikan penkalle pukattiin kaikki jätteet. Nythän tilanne on muuttunut täysin ja hyvä näin. 

Luonto on tärkeä paikka ja henkireikä. Asun kaupungissa, mutta vanhemmat asuvat keskustan ulkopuolella ja siellä pääsee helposti parin tunnin reissuille metsän keskelle. Meri on meillä lähellä ja tärkeä niin itselleni, kuin molemmille lapsilleni.

Työasiat kyllä unohtuvat, kun labradorinnoutaja Lissun kanssa käveleskelen metsässä ja nakkelen sille keppiä. 

Haluatko haastaa tutun kuljetusammattilaisen mukaan?

Haastan Hannu Mustakankaan Iistä.

Facebook: Kuljetus Haikara