Kuljetusyritykseni yhteenlaskettu vuosisuorite: noin 250 000 km

Kuljetan Suomelle: Yrityksemme Kuljetus Maliniemi Oy kuljettaa tuorekalaa Pohjois-Norjasta Suomeen ja muihin Pohjoismaihin. Paluukuormana kulkee kappaletavaraa, rakennustarvikkeita ja teollisuuden tarvikkeita. Ajetuista kilometreistä yli 90 % ajetaan kuormattuna. Siitä kiitos kuuluu asiakasyritysten kanssa tehtäviin kuljetusjärjestelyihin. Hyötykilometrien korkea määrä vähentää ympäristön kuormitusta.

Polttoaineen säästössä kilpailen itseni kanssa päivittäin

Olen ollut nyt kuljetusalalla nelisenkymmentä vuotta. Urani alkuaikoina 1980-luvulla olin opissa raahelaisessa kuljetusliikkeessä, ja jo silloin pyrittiin toteuttamaan taloudellista ajotapaa. Tuohon ajotapaan olen jotenkin jäänyt ”koukkuun” ja päivittäin kilpailen itseni kanssa siitä, kuinka vähällä polttoaineella tänään pääsen.

Taloudellista ajotapaa olen opettanut myös kahdelle vanhimmalle pojalleni, joiden kanssa kuljetustoimintaa harjoitamme. Usein keskustelemme poikien kanssa siitä, miten ennakoiva ja taloudellinen ajotapa säästää polttoainetta ja kalustoa, mutta on myös turvallinen ajotapa. 

Pienilläkin teoilla on merkitystä ja siksi käytän kangaskassia lähes kaikilla kauppareissuilla. Näin säästän ympäristöä ja samalla myös rahaa. Nyt Jyväskylän kuljetusmessuilta kymmenkunta vuotta sitten saatu kangaskassi alkaa saumoista ratkeilemaan, joten kovassa käytössä se on ollut.

Pohjoisen tunturiylängöt antavat rauhoittavan näkökulman omalle kiireelle

Nuoruudessa mukava yhteinen harrastus naapuruston poikien kanssa oli pihalätkän peluu lammen jäällä. Toimitaan yhdessä niin, että tulevaisuudessakin on mahdollisuus pelata talvella pihalätkää eteläisintä Suomea myöten.

Haluatko haastaa tutun kuljetusammattilaisen mukaan?

Haastan mukaan Juha Rahkolan Kalajoelta.