Poikkeustilassa

– Meille ei voi nyt tulla. Putsasin ovenkahvat, tartu niihin vain puhtain käsin. Toitko kertakäyttökäsineitä? Hyvä! Koskaan ei ole tässä huushollissa puhdistettu pintoja näin ahkerasti. Mies tarttuu imuriin vapaaehtoisesti, alakoululainen puhdistaa puhelintaan omalla siivousliinallaan. Kaukosäätimet, kahvinkeitin, soitinten koskettimet ja kaikki mitä hipelöivät useat kädet, on suihkittu ja hinkattu. Tätä on elämä koronanvastaisessa taistelussa meillä.

Tätä kirjoittaessani maailmassa on tartunnan saaneita 165 000, Suomessa vahvistettuja tapauksia 272. SKAL on perustanut varautumisryhmän ja keskitymme välittämään tietoa jäsenille, sillä kuten ministeri Timo Harakka sanoo, on tärkeää toimia oikean tiedon varassa. Kuljetusyrittäjä haastatteli häntä 9. maaliskuuta, ennen valtioneuvoston tiedotustilaisuutta ja rajoituksia. Timo Harakan tarve kaivaa esiin oikeaa tietoa koskee päätöksentekoa yleensä, ei nimenomaan koronaa. Tuore liikenne- ja  viestintäministeri on kuljetusalalle keskeinen vaikuttaja, joten kannattaa tutustua hänen mietteisiinsä.

Pirkkalalainen kuljetusyrittäjä Kirsi Laaksonen ei huomannut, että oli sairastunut työuupumukseen. Hän eli vuosia kuplassa ja yritti  selvitä kaikesta ilman apua. Jälkeenpäin nuo vaiheet voi palauttaa mieleen valokuvista, koska omia muistikuvia ei ole edes esikoisen ensiaskeleista. Nyt on toisin. Apuna on palkattu työnjohtaja. Oma ja henkilöstön hyvinvointi tulevat ykkösenä, ja lomaa saa, kun pyytää. Kirsi on kasvanut pituuttakin kolme senttiä, kun kunto-ohjaaja on auttanut oikaisemaan ryhdin. Kipulääkkeitä ei enää tarvita. Hatunnosto Kirsille täyskäännöksestä ja rohkeudesta jakaa oma tarina! Lukusuositus.

Ajoittain SKAL:n piirissä tulee vastaan reippaasti eläköitymisiän ylittänyt kuljetusyrittäjä, jolla menee edelleen niin sanotusti lujaa. Tällainen on raumalainen Pasi Aalto, 80. Hän tykkää työstään niin paljon, että haluaa jatkaa kuljetustoimintaa,  vaikka Eija-rouva jo toppuuttelisi. Hyväkuntoinen Aalto kiskoo työhaalarin vaikka pyjaman päälle ja lähtee keikalle keskellä yötä, ”koska se sopii hänelle”. Kesäisin yrittäjä kurvaa saarestaan vartissa veneellä hinurin rattiin. Kukapa ei kutsuisi tätä miestä hätiin auton hyytyessä tielle, sillä Pasilta järjestyy turvallinen kyyti myös ahdistuneelle asiakkaalle! Hyvän mielen juttu.

Kirsi Laaksosta ja Pasi Aaltoa yhdistää aktiivisuus järjestötoiminnassa. Kirsi toimii Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien nuorten ryhmässä ja Pasi Satakunnan Kuljetusyrittäjät ry:ssä. ”Ihmiset kaipaavat puolestapuhujaa”, Pasi sanoo, ja jakaa  mieluusti ajastaan myös muille järjestöille. Tässä työvireys ja hyvinvointi -numerossa on mukava esitellä toimeliaita jäseniä, sillä yhdistystoiminta tuo monelle virikkeitä, verkostoja ja vastapainoa työarkeen, siitä tuiki tärkeästä oikeasta tiedosta puhumattakaan!

Ajat koettelevat meitä, mutta ei anneta periksi.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!

Heini

Koronatilanne muuttuu niin nopeasti, että tässä numerossa kerromme vain lyhyesti varautumisesta yrityksessä. Seuraa uutiskirjeitämme. Jos et saa niitä, ole yhteydessä jäsenrekisteriin tai viestinta@skal.fi niin lisätään sähköpostiosoitteesi listalle! Koronainfomme: www.skal.fi/korona