Uusi strategia syntyi kuunnellen ja osallistaen

SKALin uusi strategia sai liittokokouksen siunauksen 8. kesäkuuta. Se antoi ”toteutettavaksi”-leiman hankkeelle, joka oli käynnistynyt reipas vuosi sitten, kun SKALin hallitus nimesi valmisteluun kaksi työryhmää. Jäsentarpeet-työryhmä keskittyi nimensä mukaisesti tarvekartoitukseen ja alan tulevaisuuskuvan luomiseen. Strategiaryhmä työsti varsinaisen strategiaesityksen hallitukselle. Hyvää työtä, molemmilta!

Järjestöjohtaja Arto Kämpin eli ”Artsin” kysyessä strategiaseminaarin alussa yleisöltä, kuinka moni ei ole vähintäänkin kuullut SKALin uudesta strategiasta tai nähnyt siitä esitystä, vastauksia saatiin pyöreä nolla. Tästä on totisesti puhuttu. Kevään kokouskierroksellakin SKALin toimistolta tultiin esittelemään strategiaa, jos jäsenyhdistys toivoi.

Tahkon seminaarin paneelissa 7. kesäkuuta strategiasta kertoivat työryhmien jäsenet. Työryhmissä toimi järjestön luottamushenkilöitä eri puolilta Suomea ja eri suoritealoilta, nuorten verkoston edustajia sekä SKALin toimihenkilöitä. Jäsen- ja sidosryhmäkyselyt, soittokierros paikallisyhdistyksiin ja työryhmätyöskentely käynnistyivät syksyllä 2023. Toimihenkilöt pitivät strategiapäiviä syyskuussa, ja iso yhteinen kick-off pidettiin joulukuussa Helsingissä, minkä jälkeen ryhmät jalostivat esityksiään eteenpäin: arvot, visio ja missio sekä strategiset valinnat kuvauksineen kiteytyivät helmi-maaliskuun aikana. Hallitus käsitteli kokonaisuutta helmikuussa ja huhtikuussa 2024, jolloin se hyväksyi liittokokousedustajille lähtevän paketin.

Mihin uutta virtaa tarvittiin?

Paneelissa keskusteltiin siitäkin, miksi vasta 2020 hyväksytty strategia kaipasi uudistusta. Näihin saatiin perustellut vastaukset:

– Vaikka aiempi strategia oli melko tuore, sen valmistelu alkoi aikaan, joka oli hyvin erilainen kuin nyt. Se ei tarjonnut meille enää uutta voimaa, kuvasi toimitusjohtaja Anssi Kujala.

– En tiedostanut, että vanhaan olisi ollut tyytymättömyyttä, mutta jonkinlaista uudistamista toivottiin, olihan 2020 mukaan liitetty arvoksi rohkea uudistaja, kertoi Raimo Pohjanen.

Paneeli valotti myös strategiatyön käytäntöä:

–Strategiaryhmässä tehtiin osio osiolta ja lause lauseelta. Anssi antoi meille aina lisää kotitehtäviä, kuvasi strategiaryhmän Laura Muhonen.                                                                                    

Strategiamme voimassa nyt

SKAL on olemassa vain jäseniään varten. Järjestön strategia on nyt liittokokouksen hyväksymä ja sen toteutus alkaa heti. Toimintaympäristössä tulee kuitenkin todennäköisesti tapahtumaan muutoksia niin kuin viime vuodet ovat osoittaneet. Siksi on tärkeää kuunnella jatkuvasti jäsenistön tarpeita ja havainnoida ympäristön muutoksia myös strategiakauden aikana. skal.fi/strategia24

Strategia kiteytyy rekkakuvaan, jota vielä jalostetaan syksyn kokouskierroksiin mennessä. Kuva on SKALin omaa tuotantoa.