Muotiala

Tämän numeron oli määrä siivittää meidät Porin SuomiAreenaan ja keskusteluun kuljetusalan vetovoimaisuudesta. Koronauhka veti henkselit kesätapahtumien päälle, mutta ei hätää –meillä on vetovoimaisia tarinoita lehden täydeltä, joten otapa mukava asento.

Oskari Palin, 24, tykkää kuljetushommista isänsä Kai Palin Ky:ssä, koska kukaan ei hengitä niskaan, työyhteisössä on hyvä henki ja voi tuntea itsensä hyväksi työntekijäksi. Insinöörihommia tekevä isoveli Santeri Palin, 29, tuntee vetoa perheyritykseen, koska arvostaa itsenäisyyttä ja ”tietokoneella ei maisema vaihdu”. Jos kaikki menee hyvin, ennen pitkää veljekset jatkavat perheyritystä rinta rinnan.

Jyväskylän Gradiassa logistiikkaa opiskeleva Tuukka Kettunen, 17, aikoo valmistua nopeutetussa aikataulussa. Hän odottaa, että saa tarvittavat vuodet täyteen ja pääsee suorittamaan yhdistelmäpätevyydet. Lukuaineiden suorittaminen tuskastuttaa, kun polttelisi jo päästä tositoimiin. Työn vapaus ja liikkuvuus vetävät puoleensa magneetin lailla. Jussimäki & Kettunen Ky:ssä riittää kyllä tekemistä niin Tuukalle kuin vakiokuljettajillekin. Viimeistään 2022 näemme Tuukan viilettämässä jakeluautollaan pitkin Suomea!

Kaikki kuljetusalalla eivät ole olleet iskän repsikoita. Marko Kulla, 32, päätyi Kuljetusliike Lindgren Oy:hyn tietoisen alanvaihdon jälkeen metallitöistä, ensin kuljettajaksi, nyttemmin osakkaaksi ja ajojärjestelijäksi. Hyvälle tekijälle on annettu vastuuta, ja ”kun itselleen tekee, saa vaikuttaa ja suunnitella”. Kuljettajan tehtävä on edelleen mieluinen. Kulla ajaa ympäri Suomea ja luottaa tulevaisuuteen.

Ja mikäpä on luottaessa, onhan kuljetusalalla monipuolisia töitä tulevaisuudessakin. Korona-aika sen viimeistään opetti, että kun muu Suomi pysähtyy, kumipyörät pyörivät, ja onpa  jäsenkunnassa niitäkin, joiden ajot lisääntyivät. Loppukevään SKAL Kuljetusbarometri näyttää kuitenkin keskimäärin alavireisiä viisareita. Investoinnit kärsivät koronatilanteesta ja kalustokauppoja siirretään. Ihan niin synkkää ei kuitenkaan enää ole kuin huhtikuun ”Koronabarometrissa”, sillä sitkeys kantaa yrittäjiämme. Kyllä me vielä tästä noustaan!

Lopuksi puheenvuoro kansikuvahenkilöllemme Kati Huhtalalle. Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n nuori toimitusjohtaja ja kauppatieteilijä liputtaa vahvasti kuljetusalan puolesta. Hyvinerilaiset ihmiset voivat löytää täältä juuri itselleen sopivan työn, Kati muistuttaa, ja näkisi mielellään enemmän rohkeutta, luovuutta ja aitoutta toimialan markkinoinnissa: ”Jos mietimme koko ajan, pahoittaako joku mielensä, muut nappaavat meiltä nuoret tekijät!”

Napataan Katilta vielä yksi ajatus. Hän toivoo, että yrittäjyyden käsite tehtäisiin tutuksi jo ala-asteikäisille samalla tavalla kuin muutkin ammatit. Hänen omissa lapsissaan on ainakin jo  yrittäjyyden siemen, sillä he ovat itse todistaneet, että äiti ”menee joka päivä iloisena töihin”.

Tämän kesänumeron nuoretmiehet Oskari, Santeri, Tuukka ja Marko ilmiannettiin meille jäsenyrityksistä, kiitos siitä! On upea juttu, että alallamme työskentelee ja tänne pyrkii näin motivoituneita nuoria.

Tervetuloa tulevaisuuden muotialalle!

Lämmintä kesää!

Heini

PS. Juttumme kuljetusalalle haluavista nuorista sisältää tietoa logistiikan aloituspaikoista, lue juttu.Kuljetusalan koulutuspoluista kerrotaan myös sivustolla kuljetusala.com