Vastuullisuus kuljetusalalla

Vastuullisuus on yhä keskeisempi osa yritystoimintaa. Mitä on vastuullisuus kuljetusalalla? Tutustu!

Vastuullisuus on yhä keskeisempi osa yritystoimintaa, ja kuljetusalan toimijoilta odotetaan entistä suurempaa panosta kestävään kehitykseen. Vastuullisuus voidaan jäsentää ESG-mallin (Environment, Social, Governance) avulla, joka kattaa ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät. ESG-mallilla tarkasteltuna, moni kuljetusyritys tekee jo työtä vastuullisuuden eteen ajattelematta kuitenkaan toimenpiteiden olevan vastuullisuustyötä.

Vastuullisuus ESG-mallin mukaan

Ympäristövastuu

Ympäristövastuu (Environment) keskittyy kuljetusyritysten toiminnan ympäristövaikutuksiin, kuten hiilidioksidipäästöihin, polttoaineenkulutukseen ja energiatehokkuuteen. Kestävämmät logistiikkaratkaisut, kuten vaihtoehtoiset polttoaineet ja reittisuunnittelun optimointi, voivat merkittävästi vähentää alan ympäristökuormitusta.

Suorien päästöihin liittyvien toimien lisäksi ympäristövastuuksi voidaan laskea mm. oikeanlainen materiaalien kierrättäminen tai energiatehokkaiden tilaratkaisujen hyödyntäminen.

Sosiaalinen vastuu

Sosiaalinen vastuu (Social) kattaa työntekijöiden hyvinvoinnin, turvallisuuden sekä asiakassuhteiden ja sidosryhmien huomioimisen. Kuljetusalan yritykset voivat edistää sosiaalista vastuullisuutta panostamalla työhyvinvointiin, reiluihin työehtoihin ja turvallisiin työoloihin.

Lisäksi vastuullinen toiminta rakentaa luottamusta asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Sosiaaliseen vastuuseen panostava yritys voi tarjota esimerkiksi ennaltaehkäisevää työterveydenhuoltoa, kuten terveystarkastuksia ja ergonomian parantamista, mielenterveyspalveluita ja työntekijöiden hyvinvointia tukevia ohjelmia tai turvallisuus- ja riskienhallintakoulutuksia, jotta työntekijät voivat toimia turvallisesti haastavissa olosuhteissa. Sosiaaliseen vastuuseen voidaan laskea myös työkyvyn ylläpitämistä tukevia ohjelmia, kuten liikunta- ja palautumisratkaisuja (TyKy- ja kulttuuri setelit).

Hyvä hallintotapa

Hyvä hallintotapa (Governance) tarkoittaa läpinäkyvää ja eettistä liiketoiminnan johtamista. Se sisältää muun muassa lainsäädännön noudattamisen, korruption torjunnan ja vastuullisen päätöksenteon. Hyvin johdetut kuljetusyritykset toimivat rehellisesti ja pitkäjänteisesti, mikä vahvistaa niiden mainetta ja kilpailukykyä.

Hyvään hallintotapaan voidaan laskea myös esimerkiksi eettiset toimintaperiaatteet (Selkeät ohjeet esimerkiksi lahjonnan, eturistiriitojen ja kilpailulainsäädännön noudattamisen osalta.), Vaatimustenmukaisuus (compliance) jolloin yrityksen toiminnan tulee täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset, kuten työlainsäädäntö, ympäristömääräykset ja verovelvoitteet, tietoturva ja asiakastiedon suojaaminen (Esimerkiksi asiakas- ja liiketoimintatiedot käsitellään turvallisesti ja GDPR:n mukaisesti.) Myös yrityksen rahoituksen järjestäminen ja hoitaminen voidaan laskea osaksi vastuullisuutta. Vakaa ja vastuullinen taloudenhallinta takaa yrityksen pitkäjänteisen toiminnan ja sen, että yritys pystyy investoimaan kestävään kehitykseen. Tämä voi tarkoittaa mm. vastuullista velanhoitoa, riskienhallintaa ja kestävien sijoitusten tekemistä.

Lisätiedot