Valtiollisia ansiomerkkejä urheilullisessa ympäristössä

Urheilumuseossa Helsingissä vietettiin SKAL:n mitalikahvit elokuussa. Paikalle oli kutsuttu kuljetusyrittäjät, joille normaalitilanteessa olisi luovutettu Tasavallan Presidentin myöntämät valtiolliset ansiomerkit liittokokouksessa.

SKAL:n viime kesän virtuaalisessa liittokokouksessa ei voitu luovuttaa Tasavallan Presidentin myöntämiä ansiomerkkejä. SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto ja toimitusjohtaja Iiro Lehtonen halusivat järjestää kokoontumisrajoitukset huomioon ottaen nyt syksyllä mitalikahvit, jotta arvokkaat merkit eivät jäisi huomioimatta.

– Monelle ansiomitalin vastaanottaminen on kerran elämässä tapahtuva tilaisuus. Siksi sitä kannattaa juhlistaa. Suuria urheilijoita ja heidän saavutuksiaan esittelevä museo sopii hyvin mitalikahviemme pitopaikaksi. Ansiomerkit on myönnetty teille ansiokkaasta, pitkäaikaisesta työstänne kuljetusyrittäjinä tai järjestötoiminnan uralla, Jani Ylälehto totesi tilaisuuden alussa.

Helsingissä riehuva rankkasade ei häirinnyt lämminhenkistä tilaisuutta, jossa aluksi nautittiin lounas ja keskusteltiin vilkkaasti. Tilaisuuteen saapui kuusi ansiomitalin saanutta.

Lounaan jälkeen Jani Ylälehto ja Iiro Lehtonen luovuttivat Markku Huoviselle Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein ja Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien puheenjohtaja Pasi Saarinen luovutti toimitusjohtaja Pia Vuorelle Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristin. Kuljetusyrittäjät Hannu Alenius, Lassi Hauru, Teemu Laakkonen ja Auno Nurmi olivat vastaanottaneet omat ansiomerkkinsä jo aiemmin omien jäsenyhdistystensä tilaisuuksissa. Mukana tilaisuudessa olivat myös toimitusjohtaja Mikko Voutilainen Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:stä ja toiminnanjohtaja Seppo Tolonen Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry:stä.

Juhlallisuuksien jälkeen oli opastettu kierros museossa. Edellisenä syksynä avatussa täysin uudistuneessa Urheilumuseossa pääsi verestämään tietojaan vuoden 1952 Olympialaisista sekä kansainvälisesti menestyneiden suomalaisurheilijoiden saavutuksista ja mitaleista mukavilla tarinoilla ryyditettynä.

Voittajatunnelmissa lähes kaikki läsnäolijat olisivat halunnut lopuksi kiivetä portaita 72 metriä korkeaan Olympiastadionin torniin. Valitettavasti se ei ollut luvallista, vaan kaikkien piti käyttää hissiä päästäkseen ihastelemaan likomärkää pääkaupunkimaisemaa.

Luovutetut valtiolliset ansiomerkit

Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristi:
Hannu Alenius, Ivalo
Lassi Hauru, Oulu
Pia Vuori, Hattula

Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein:
Markku Huovinen, Joensuu
Teemu Laakkonen, Kotka
Auno Nurmi, Askola