Tässä juttusarjassa kerromme SKALin uuden, vuonna 2024 käyttöön otetun strategian etenemisestä toimenpiteisiin. Tällä kertaa vuorossa on uusien osaajien hankkiminen alalle. Tämä on SKALin strateginen valinta siksi, että pienenevien ikäluokkien myötä lähes kaikilla toimialoilla on kasvava pula osaavasta työvoimasta. Samasta osaajareservistä kilpaillaan eri toimialojen kesken.
Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy aina, kun taloudellinen tilanne paranee. SKAL Kuljetusbarometrin 3/2025 mukaan yli neljännes jäsenistämme kokee, että heidän yrityksellään on ollut vaikeuksia henkilökunnan palkkaamisessa viimeisen vuoden aikana.
– Matalasuhdanteessa haasteet löytää osaavia kuljettajia eivät ole olleet niin hälyttäviä, mutta on ennustettavissa, että heti talouden lähtiessä kunnolla kasvuun tilanne pahenee, kertoo edunvalvontajohtaja Ari Herrala.
Pitkään yrittäjinä työskennelleet muistavat vielä aikoja, jolloin kuljettajilta ei vaadittu esimerkiksi ammattipätevyyttä, ja kuorma-auton ajokortin sai helpommin jo 18-vuotiaana. Nykyään kuorma-auton ajokortin saaminen 18-vuotiaana edellyttää täyttä perustason ammattipätevyyttä.
Myös uusien yrittäjien määrä on vähentynyt. Traficomin mukaa suoritetut liikenneyrittäjätutkinnot ovat 10 vuoden aikana laskeneet yli 700:sta alle 250:een.
– Kun kilpailu työvoimasta on kovaa, pitää yritysten pystyä osoittamaan olevansa hyviä ja haluttuja työpaikkoja, Herrala kuvaa.



Nykyisiä ja uusia toimia
Hankitaan alalle uusia osaajia- strategiatiimissä on käyty läpi jo tuttua tekemistä ja ideoitu uusia toimia työvoiman saamiseksi alalle. Marraskuussa 2024 ilmestynyt SKALin päivitetty ohjelmajulkaisu ”Työvoiman saatavuuden turvaaminen” koostaa näkemyksiä kuljetusalan työvoimaan liittyvistä kysymyksistä ja esittää keinoja ja toimenpiteitä, joiden avulla kuljetusalan työvoiman saatavuus turvataan pitkällä aikavälillä.
Yhdessä Autoliikenteen Työnantajaliiton, Linja- autoliiton, Suomen Huolinta – ja Logistiikkaliiton ja SKALin kesken sovitun menettelyn mukaisesti SKAL on ollut toteuttamassa kuljettajakoulutusta antavissa puolustusvoimien joukko-osastoissa rekrytointitilaisuuksia. Tätä loppuvuoden 2024 toimintaa jatketaan keväällä 2025.

Videot puolustusvoimien ammattipätevyyden täydentämisestä
Puolustusvoimissa kuljettajan ammattipätevyyskoulutuksen nopeutetusti saaneet eivät voi aloittaa ison kuorma-auton tai ajoneuvoyhdistelmän ratissa ennen 21 vuoden ikää tai lisäkoulutusta. Puolustusvoimien kouluttamat kuljettajat ovat osaajia, jotka halutaan pysyvästi alalle.
Osa heistä tarvitsee kuitenkin lisäkoulutusta ja vinkkejä esimerkiksi ammattipätevyyden kirjaamiseksi. Siihen tarkoitukseen strategiatiimi on valmistellut videoita SKALin ja yhteistyökumppaneiden kanaviin.


Malleja oppilaitosvierailuista eri asteille
Strategiatiimissä on keskusteltu malleista oppilaitosyhteistyöhön ja oppilaitosvierailujen toteuttamiseen eri tasoilla sekä rahoituksesta. Näihin liittyen on tulossa ainakin kysely. Myös esittelymateriaalia on luvassa eri luokka-asteille.

Nuoret kiinnostumaan kuljetus- ja logistiikka-alasta-hanke
SKAL on käynnistänyt hankkeen nuorten houkuttelemiseksi kuljetus- ja logistiikka-alalle yhdessä Linja-autoliiton ja ALTin sekä Reijo Rautauoman säätiön kanssa. Kohderyhmänä ovat erityisesti kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla opiskelevat, jotka pohtivat toisen asteen ammatillisiin opintoihin suuntautumista.
Ensimmäisen vuoden tavoitteena on luoda toimintamallit ja materiaalit sekä pilotoida toimintaa. Strategiatiimin valmisteluja yhdistetään hankkeeseen. Hankkeen projektipäällikkö aloitti tehtävässään 1.5.2025.

Oppilaitoskäynti
Lähiajan suunnitelmissa strategiatiimillä on vierailla Gradian Lievestuoreen toimipisteessä tutustumassa kuljettajakoulutukseen. Samalla tiimi aikoo keskustella oppilaitoksen yhteistyöstä yrittäjien kanssa, hakijamääristä ja tulevaisuuden suunnittelusta.
Tiimin lähtökohtana on suunnitella ja tehdä toimenpiteitä, joiden avulla kuljetus- ja logistiikka-alan houkuttelevuutta työpaikkana lisätään.



________________________________
SINUA SAATTAISI MYÖS KIINNOSTAA:
Strategia: Liiketoimintaosaaminen on kuljetusyrityksen kohtalonkysymyksiä
Nuoria kuljetusalalle -hankkeen projektipäälliköksi Emilia Mikkonen