Volvon Kapteeni Koukku

Volvon tilauskirjassa on mahdollista valita ns. konseptiauto, joka on jo tehtaalla valmiiksi varustettu ja valmis työhön heti toimituksen jälkeen. Etuna on lyhyt toimitusaika, kun alustaa ei tarvitse viedä valmistumisen jälkeen päällirakentajalle laitteiden asennukseen. Auto ei ole yksilöllinen, vaan perustyökalu, jolla homma toimii.

Kokeilimme tehtaalla valmiiksi rakennettua, puimuriakselilla varustettua neliakselista vetoautoa, jonka päällirakenteena on ruotsalaisen JOAB:in valmistama 24 tonnin koukkulavalaite. Veturissa oleva kolmetoistalitrainen 540-hevosvoimainen moottori riittää mainiosti 76 tonnin kokonaispainoiseen yhdistelmään. Teliveto akseliperillä mahdollistaa myös operoinnin HCT-yhdistelmänä. Mausteena alustassa on mainio sähköhydraulinen VDS-ohjaus, jonka ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus säätää ohjausvaste kuljettajan omien mieltymysten mukaan. Ominaisuus on toimiva. Kuljettajan on helppo säätää ohjauksen tunto erilaisiin olosuhteisiin. Korkea ohjaamo takaa mukavuuden lepotaukojen aikana.

Helppoa hallintaa.

Perusakseliväliltään 3 900 millimetriseen alustaan on sovitettu JOAB L24 -koukkulaite. Laite on varustettu kippausmomentin vahvistimella sekä lavansiirtoa helpottavilla, apusylinteriin integroiduilla rullilla. Lisäksi pakettiin kuuluu pikaliike tyhjällä lavalla, pikakippaus sekä pikalasku, jotka lyhentävät työskentelyaikaa ja siten myös alentavat polttoainekustannuksia. Radio-ohjattu laitteisto on rakennettu huolellisesti. Etuna autonvalmistajan asentamassa paketissa on myös se, että asennus voidaan tehdä ilman ylimääräisiä reikiä. Lisäksi alusta laitteineen voidaan maalata ja myös ruosteenestokäsitellä jo tehtaalla.

Tehtaalla valmiiksi asennettu päällirakenne tuottaa monia hyötyjä. Sen kiinnikkeet voidaan mitoittaa helposti paikan päällä ja erilaiset laitteisiin liittyvät toiminnat sekä lisävaloasennukset voidaan tehdä kaikki samassa pisteessä. Samoin erilaisten työkalulaatikostojen asennukset. Lopputulos on työkalu, joka on heti valmis ansiotyöhön. Henkilökohtaisiin muutoksiin on varmasti vaikeampi ottaa kantaa. Rautakangen tai lapion paikka on siinä mihin se asennetaan ja piste. Tämä lienee kuitenkin asia, joka voidaan ratkaista siellä kotitallin pihalla.

Valmiiksi asennettu.