Virta vie työmaalle

Kiinalainen Maxus on esitellyt ensimmäisenä avolavalla varustetun tila-auton Euroopassa. Vaikka autoa ei vielä saa nelivetona, siinä on potentiaalia yrityksen monipuoliseksi työkaluksi.

Avolavainen Maxus T90 perustuu valmistajansa dieselmoottoriseen perusautoon. Ohjaamon alle sijoitetut akustot sekä taka-akseliin yhdistetty sähkömoottori vievät sen verran tilaa, että auton maavara jää melko matalaksi (vain 16 senttimetriä). Tästä syystä se ei ole kovinkaan maastokelpoinen, vaikka auton etu- ja takaylityksistä voisi päätellä auton pystyvän toimimaan myös hankalissa paikoissa. Nelivetoista vaihtoehtoa kuitenkin odotellaan lähiaikoina.

Maxus T90:sen 130 kilowattinen (177 hv) moottori kuljettaa hienosti 2400 kilon omamassan omaavaan autoon. Toimintamatkaksi valmistaja lupaa maantieolosuhteissa reilut 330 kilometriä. Koeajon perusteella tämä on saavutettavissa keväisissä olosuhteissa.

Laadukas kokonaisuus

Auton akku latautuu kahdeksassa tunnissa. Pikalatausteho on korkeintaan 80 kilowattia, joten auton akun ilmoitetaan latautuvan 20–80 prosenttia kolmessa vartissa. Koeajonaikainen keskikulutus oli noin 26 kilowattitunnin paikkeilla. Valmistajan lupaama WLPT-kulutus pitänee melko hyvin paikkansa.

Auton ajo-ominaisuudet ovat kohdillaan ainakin ilman kuormaa ajettaessa, luultavasti johtuen akuston sekä sähkömoottorin sijainnista. Valtateillä ajettaessa auton etupää vaikutti kevyeltä. Tämä tunne varmasti korjaantuu, kun autoon lastataan täysimäärä henkilöitä. Kuorman vaikutusta ajettavuuteen ei päästy kokeilemaan. Ilman kuormaa ajettaessa jousitus tuntuu kovalta. Kantavuutta on 925 kiloa.

Maxuksen viivipaikkaisessa ohjaamossa näkyy selvästi muutaman vuoden kehitys valmistajan ensimmäisistä sähköautoista tähän päivään. Hentoinen olemus on muuttunut tukevaksi länsimaalaisuudeksi. Työn laatu ei häviä japanilaisille - auto ei nitise eikä natise. Toki korjattavaakin löytyy: ohjaamon keksinäytön tarjoama informaatio on melko vajaata, käyttö hankalaa, varsinkin lämmityslaitteen säädön kanssa saa olla tarkkana.

Maxus T90 on massiivinen, esikuviltaan näyttävä avolava. Heikkouksia löytyy, mutta kokonaisuus on laadukas. Viisipaikkainen ohjaamo sekä katettu tavaratila tarjoavat kohtuullisen tilan monipuoliseen käyttöön lähialueilla tapahtuviin kuljetuksiin.

Maxus T90 EV avolava

Sähköauto, takaveto

Akku: 88,5 kWh

Toimintamatka: 336 kilometriä

Teho: 130 kilowattia (177 hv)

Vääntö: 310 Nm

Huippunopeus: 120 km/h (rajoitettu)

Omamassa: 2 375 kiloa

Kantavuus: 925 kiloa

Vetomassa: 1 000 kiloa

Hinta: 70 556 euroa

Maahantuoja: RSA Suomi