Viisi vinkkiä kesäisestä Itä-Suomesta

Kesä on sesonkiaikaa Mirkka Kekäläisen yrityksessä. Sen hektisyyden vastapainoksi hän vetäytyy mielellään pitkäksi viikonlopuksi sähköttömään saarimökkiinsä. Sen tarjoama täydellinen rauha ja luonnon vahva läsnäolo lataavat akkujani lyhyessäkin ajassa.

Kuva: Kolin Matkailu Oy

1. Koli

Suomen kansallismaisemaksikin kutsuttu Koli Pohjois-Karjalassa tarjoaa upeita vaaramaisemia ja monenlaista tekemistä kesävierailleen. Itse nakkaisin mieluiten rinkan selkään ja astelisin Kolin hienoille poluille.

2. Urheilukisat

Kuva: Hannu Keränen

Suomen kesä on täynnä erilaisia ja erikoisiakin urheilukisoja ja -tapahtumia.

Eukonkannon MM-kisat järjestetään 5.–6.7. Sonkajärvellä, MM Reiska 18.–20.7. Vesannossa ja Swamp Volley Suolentis 26.–27.7. Haukivuorella. Näissä tapahtumissa ei kisata verenmaku suussa vaan tärkeintä on hyvä meininki ja hauskanpito!

Itä-Suomen alueella näitä virkistävän erilaisia tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla ja jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa.

3. Tiilikkajärven kansallispuisto

Kuva: Petri Jauhiainen

Tämä pieni kansallispuisto viehättää maisemillaan ja maltillisilla kävijämäärillään. Tiilikkajärvi yllättää retkeilijät upealla valkoisella hiekkarannallaan, joita muuten Rautavaaralla riittää enemmänkin.

Nämä hiekkarannat ja kirkasvetiset järvet ovat kuin piilotettuja paratiiseja, jonne on mukava mennä viettämään kesäpäivää perheellä tai kaveriporukalla.

Muutama vuosi sitten järjestimme rantaralli -päivän, jolloin kiersimme näitä hienoja rantoja usean autokunnan voimin. Voi sitä hiekanmäärää autossa sen reissun jälkeen! Sitä rallia muistellaan vieläkin perheessämme, niin hienoja muistoja siitä jäi.

4. Siltakemmakat, Puumala

Kuva: Visit Puumala

Itä-Suomen kesäfestaritarjonta on laaja, mutta yksi miljööltään viehättävimmistä festareista on Siltakemmakat Etelä-Savon Puumalassa. Tänä vuonna tapahtuma pidetään 1.–3. elokuuta ja artistikattaus on varsin monipuolinen.

5. Tahko Truck Fest, Nilsiä

Kuva: Raskassarja

Yksi alueemme hienoimmat puitteet omaavista rekkafestareista järjestetään tänäkin vuonna Kuopion Tahkolla 14. syyskuuta. Vuodesta 2017 paikallisyhdistysvoimin järjestetty tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna koko perheen rekkafestarina. Alkavan ruskan sävyt tarjoavat lisäsyyn vierailla festareilla ja miksei muuallakin Tahkon alueella samalla reissulla.

Ekstavinkki!

Asuinpaikkakunnallani Juankoskella sijaitsee Suomessa ainutlaatuinen, hyvin säilynyt järvimalmiruukkialue asuntoineen, konttoreineen, kauppoineen ja tuotantorakennuksineen. Viime vuonna alueen osti joukko paikallisia, alueen säilyttämisestä kiinnostuneita tahoja, joiden tarkoituksena on kunnostaa alueen rakennuksia ja kehittää alueen toimintaa aktiivisesti. Jos sydämesi sykkii kulttuurille ja historiallinen, niin tässä mielenkiintoinen kohde vierailla.

Mirkka Kekäläinen
puheenjohtaja, SKAL Itä-Suomi ry
toimitusjohtaja, Kuljetus Kukkonen Oy