Verotukseen erikoistunut juristi

Tehtävä:

Lakimies Sami Svinhufvud kiteyttää tehtävänsä SKAL:ssa ytimekkäästi ”autan jäsenyrittäjiä heidän oikeudellisissa kysymyksissään”. Lisäksi Sami hoitaa SKAL ry:n ja SKAL Kustannus Oy:n sisäisiä lakiasioita ja toimii kouluttajana muun muassa liikenneyrittäjävalmennuksessa.

Pinnalla:

Sami kertoo, että tällä hetkellä paljon kysymyksiä yrittäjiltä tulee työvoimavuokrauksen ja palkkauksen eroista verotuksessa. Tehtävänä on jatkuvasti myös sukupolvenvaihdoksiin liittyviä toimeksiantoja, joihin Sami on SKAL:ssa erikoistunut. Päivittäin  riittää ratkottavaksi sopimusoikeudellisia kysymyksiä, jotka koskevat ajoneuvoja, huoltoja ja korjauksia.

Koulutus:

Sami on tuplamaisteri. Hän on opiskellut Helsingin kauppakorkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) kauppatieteiden maisteriksi ja Helsingin yliopistossa oikeustieteiden maisteriksi. Parasta aikaa Sami valmistelee lisensiaattityötään arvonlisäverotuksesta. Hän työskenteli aiemmin kymmenen vuotta Verohallinnossa yritysverotuksen parissa. SKAL:iin Sami palkattiin toukokuussa 2018. Työn ohella hän toimii myös verokonsulttina.

Parasta työssä:

Mielenkiintoiseksi työn tekee Samin mielestä se, että kahta samanlaista tapausta ei ole eteen tullut. Käsiteltävien asioiden laajuuden vuoksi työ antaa mahdollisuuden jatkuvaan uuden oppimiseen. Samalla Sami saa tavata erilaisia ihmisiä. Ensimmäisestä vuodesta SKAL:ssa Samille on jäänyt hyvin muistiin syksyllä järjestetty info-kiertue yrityksen veroratkaisuista ja sukupolvenvaihdoksista ympäri Suomea.

Kansainvälinen tavaraliikenne:

Yrittäjät ottavat yhteyttä kansainvälisen liikenteen kysymyksissä lakipalveluihin viikoittain. Ratkottavat asiat liittyvät kansainvälisiin kuljetussopimuksiin, vastuukysymyksiin ja erilaisiin vahinkotilanteisiin. Esimerkiksi viime vuonna karille ajanut ruotsinlaiva sai puhelimet soimaan kiivaasti, kun pohdittiin korvausvastuita merioikeuden kautta. Myös kabotaasikuljetuksista neuvoja kaivataan melko usein.

Perhe ja harrastukset:

Sami asuu vaimonsa ja vuoden ikäisen tyttären kanssa Helsingissä. Hän on aikaisemmin harrastanut paljon urheilua, mutta korona-aika viimeisteli urheilun siirtymisen taka-alalle. Autot ja veneily ovat nyt kiinnostuksen kohteita, mutta ne jäävät ehdottomasti kakkossijalle pienen tyttären rinnalla.