Valoa tunnelin päässä

Energian hinnat ja saatavuus puhututtavat tulevissa eduskuntavaaleissa. Energiateollisuuden edunvalvontajohtaja Joona Turtiainen uskoo sähkön hinnan rauhoittuvan tänä vuonna. Seuraava talvi saattaa kuitenkin olla vielä haastava.

Energian hinnat kääntyivät nousuun jo kesän 2021 lopussa. Talous toipui koronapandemiasta nopeasti, mutta energiantuotanto ei pysynyt perässä. Euroopan kaasuvarastot olivat tyhjät ja Venäjä toimitti Euroopalle vain pakollisten sopimusten mukaiset erät.

— Kun sota syttyi, on ollut selvää, että Venäjä pohjusti sitä jo aiemmilla toimillaan. Meidän energianlähteistämme on pudonnut kolmannes ja markkinoilta on etsitty uusia vaihtoehtoja, Turtiainen sanoo.

Raaka-aineiden ja materiaalien hinnat ovat nousseet, ja ne heijastuvat myös energian hintoihin. Toistaiseksi saatavuuskriisi ei ole kuitenkaan vielä realisoitunut.

—Sähköpula ei näyttäydy sellaisena kuin pelkäsimme, mutta hinnat ovat poikkeukselliset korkeat, hän sanoo.

Hän uskoo, että sähkön hinta putoaa jo ensi vuonna. Tuleva talvi on todennäköisesti vielä niukkuuden aikaa.

— Tänä vuonna Euroopalla on edelleen käytössään Venäjän kaasua varastoissaan, mutta ensi vuonna joudumme turvautumaan muihin energialähteisiin, Turtiainen sanoo.

Osoitetaan, että Suomeen kannattaa satsata

Kuluttajia on tuettu kuluneen vuoden aikana erilaisilla tuilla: esimerkiksi alv-alennuksilla, sähkötuilla ja korotetulla sosiaaliturvalla. EU:ssa on keskitytty kaasun riittävyyteen. Turtiainen toivoo, että tulevalla vaalikaudella katse käännetään pidemmälle.

— Tässä hetkessä on tärkeää, että autamme heikommassa asemassa olevia selviämään kasvavista kuluista. Sen jälkeen on katsottava eteenpäin: miten me pääsemme kriisistä ulos. Energiatuotantoon ja energiainfraan pitää satsata. Osoitetaan toimillamme, että Suomeen kannattaa investoida ja rakentaa.

Suomi on tällä hetkellä EU:n toiseksi edullisin jäsenmaa sähköntuotannossa. Turtiainen muistuttaa, että Suomella on hyvät mahdollisuudet kasvattaa uusiutuvaa energiantuotantoa.

— Emme ole niin fossiiliriippuvaisia kuin useimmat EU-maat. Tuulivoima tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia, samoin ydinvoima. Vedyn tuotannossa syntyy lämpöä, jota voidaan käyttää hyödyksi. Se luo meille mahdollisuuksia, mutta vielä on epäselvää, miten ne realisoidaan, hän sanoo.

Turtiainen on työskennellyt Energiateollisuus ry:ssä noin 10 vuotta. Vuodet 2017–2020 hän johti Energiateollisuuden Brysselin toimistoa, kunnes siirtyi edunvalvontajohtajaksi Helsinkiin. 

Sitä ennen hän työskenteli Fortumilla energiatehokkuuden ja yritysvastuun parissa. Hän opiskeli energiatekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa ja teki opiskelijavaihdon Göteborgin Chalmersilla. Siellä hän innostui myös yhteiskunnallisesta päätöksenteosta.

— Aloitin ilmastotehtävien parissa aikana, jolloin energia-ala vasta lähti mukaan ilmastotyöhön. Paljon olemme menneet siitä ajasta eteenpäin. Yritysten ilmastotoimilla voimme edistää kestävää kasvua ja menestystä koko Suomelle, hän päättää.