Uudet mahdollisuudet saavat syttymään

Johtaja Laura Lampola vetää St1:llä asiakkuus ja yritysmyyntiryhmää. Hän on ollut valmistelemassa sopimusta, jolla St1:stä tuli vuoden alusta SKALin pääkumppani polttoaineyhteistyössä.


– Odotamme yhteistyöltä SKALin kanssa hyvää vuoropuhelua, jonka pohjalta voimme helpottaa ammattiliikenteen yrittäjän arkea ja turvata heidän yritystoimintansa kasvua.

Toiminnalle pohjan luovat yhteiset arvomme, Laura Lampola kuvailee innostuneena.

Nuoren Lauran toiveammatti oli matkaopas. Hän pääsi kesätöihin Aurinkomatkojen toimistoon ja sai myydä unelmamatkoja. Eräänä kesänä hän pääsi matkaoppaaksi. Se suvi karisti ruusut ammatin yltä.

Opiskellessaan Helsingin Kauppakorkeakoulussa Laura teki edelleen paljon töistä, muun muassa IBM:lle. Opiskelu eteni hitaasti. Vanhakantainen isä nopeutti lopulta tyttärensä valmistumista. Hänen uhkauksensa oli ankara: ”En taluta sinua alttarille, elleivät opintosi ole valmiit”.


Vastavalmistunut rouva kauppatieteiden maisteri halusi nopeasti takaisin työmarkkinoille. Rekrytointifirma Eilakaislan kautta löytyi paikka Essolta. Sillä tiellä Laura on edelleen. Hänelle tarjottiin pian vakituista paikkaa IT-osastolta tietokannasta vastaavana. Myöhemmin Laura on toiminut monipuolisissa tehtävissä sekä kuluttaja- että yritysmyynnissä ja vetänyt erilaisia projekteja. Aikanaan Esso myytiin St1:lle.

Nykyistä tehtävää asiakkuus- ja yritysmyyntiryhmän johtajana Lauralle tarjottiin vuonna 2018.

– Parasta työelämässä on ollut se, että minulle on tarjottu mahdollisuuksia. Nopeasti syttyvänä ihmisenä olen ottanut ne vastaan ja ”tunnollisena tyttönä” tehnyt aina parhaani, Laura nauraa.

Laura arvioi, että tulevaisuus alalla käy yhä mielenkiintoisemmaksi, kun etsitään erilaisia energiaratkaisuja. St1 lanseerasi HVO-biodieselinsä syksyllä ja on aloittanut biokaasuliiketoiminnan Ruotsissa. Vastaava hanke etenee myös Norjassa. Valion kanssa St1 on perustamassa Suomeen yhtiön, joka valmistaa lannasta uusiutuvaa biokaasua.

– Tärkeintä on, että voimme tarjota vaihtoehtoja, joilla Suomi säilyy kansainvälisillä markkinoilla kilpailukykyisenä.

Pitkä työelämä on osoittanut Lauralle, että eri ikäluokilla on erilaisia tapoja toimia. Toistensa ymmärtäminen vaatii usein tärkeän, ääneen lausutun kysymyksen, mitä oikein tarkoitat.

– Tämän päivän nuorilla on rohkeita ajatuksia ja he ovat valmiita keskustelemaan. Olen suorastaan harjoitellut sitä, että rekrytoin eri tavalla ajattelevia ja sykkiviä ihmisiä. Kun yhteinen sävel löytyy, se palkitsee koko työryhmän.

Lauran perheeseen on miehen ja tyttären lisäksi kuulunut kymmenkunta vuotta myös koira.

– Nykyinen koiramme on vuoden vanha beagle, jonka kanssa ulkoilen paljon ja käyn näyttelyissä. Rakastamme mieheni kanssa hyvää ruokaa ja viiniä, joista nautimme mieluusti yhdessä ystävien kanssa keskustellen.