Unelmat täyttänyt työelämä

-Olen saanut toteuttaa unelmiani sekä kouluttautumalla että kehittämällä liiketoimintaa. Työelämäni on ollut upeaa. Arvostan myös sitä, että voimmevaikuttaa logistiikkaketjun miltei jokaiseen osakokonaisuuteen normaalitoiminnoissa ja häiriötilanteissa, Sirpa Saarinen hehkuttaa.

Sirpan tiimissä on logistiikan ammattilaisia ja IT-osaajia. Yhtiön henkilökunta Suomessa hoitaa myös Ruotsin ja Norjan öljy- ja biotuotteiden tukkukaupan. Neotin omistavat SOK ja St1 Nordic.

– Tehtäväni on varmistaa maalogistiikan ja terminaalien toiminta sekä henkilökuntamme ja kuljettajien menestyminen. Pohjoismaiset huoltamoketjut St1, ABC ja Shell saavat meiltä polttoaineensa. Tavoitteena on toimittaa tilaukset turvallisesti ja luotettavasti, Sirpa Saarinen tiivistää.

Sirpa kasvoi Mäntsälässä kuljetusyrittäjäperheessä. Hän oppi huoltamaan, korjaamaan ja ajamaan kuorma-autoja sekä karjankasvatusta.Lukion jälkeen hän haki Jyväskylän teknilliseen oppilaitokseen, vaikka opettajien mielestä hänessä olisi ollut ainesta papiksi.

Kun tuore kuljetusinsinööri haki opettajan paikkaa Rajamäen aikuiskoulutuskeskuksessa, rehtori arveli hänen pyrkivän sihteeriksi. Sirpa tokaisi, että olisi huono sihteeri. Mitä sitten ajattelit tulla tekemään, rehtori ihmetteli. Sirpan opissa sai VAK-ajolupakoulutuksen noin 1 500 kuljettajaa.

Essolle Sirpa valittiin tiukan rekrytoinnin jälkeen. Hän oli hakijoista ainoa nainen.

– Liituraitapukumiesten yritys uudistui kertaheitolla, kun palkkasivat minut, Sirpa nauraa.

Sirpa laati Essolla muun muassa säiliöautojen ennakkohuoltojärjestelmän ja hankintaspesifikaatiot, ExxonMobilin laatu- ja turvallisuusjärjestelmää ja toimi säiliöautotekniikan asiantuntijana Euroopassa. Ura jatkuin St1:llä lentokoneiden tankkausjärjestelmän parissa. Vuonna 2009 Neot kutsui Sirpan maakuljetuspuolen logistiikkapäälliköksi.

– Vastaamme markkinointiyhtiöidemme tuotehankinnasta, varastoinnista ja kuljetuksista loppuasiakkaille turvallisesti ja ympäristötavoitteet huomioiden. Alallamme turvallisuus ja tehokkuus ovat tärkeitä. Turvallisuus riippuu aina loppupelissä ihmisestä.

Kuljetuksia Suomessa hoitavat kumppaniyritykset, joiden kuljettajakoulutuksesta Neot vastaa.

– Kuljettajan on osattava toimia silloinkin, kun tietoliikennejärjestelmät hetkellisesti pettävät. Tämä vaatii harjoittelua. Uusin aluevaltauksemme on tietoturva-auditointien tarjoaminen kuljetusliikekumppaneillemme.

Sirpa ei peräänny uusien haasteiden edessä, koska muutos on aina mahdollisuus. Työssä hän laittaa itsensä kokonaisvaltaisesti likoon, joskus liikaakin.

– Tiimissäni on eri-ikäisiä asiantuntijoita ja meillä on luottamukselliset suhteet. Neot on saavuttanut ykkössijan Suomen innostavimmat työpaikat -listauksessa pienten organisaatioiden sarjassa kaksi kertaa. Jatkuva kehittyminen ja oppiminen omassa työssä on mahdollista, kun kaikilla on aktiivinen, utelias ja vastuullinen asenne työhön.

Vapaalla Sirpa palautuu yhdessä ystävien ja tyttärensä kanssaetsien elämän tasapainoa. Uimalla ja kävelemällä hän harjoittelee myös liikunnan iloja.

Sirpalle luovutettiin SKAL suoritealat ry:n Kultainen Pisa -tunnustuspalkinto marraskuussa.