Yrittäjät: Kustannustuki tervetullut mutta liian alhainen – liian moni yritys putoaa väliin

– Kustannustuki on tervetullut. Taso jää kuitenkin liian alhaiseksi, ja väliinputoajien määrä tulee olemaan liian suuri, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kommentoi.

Hallitus tiedotti tänään siitä, millä ehdoilla koronakriisistä kärsivät yritykset voivat saada kustannustukea. 

– On hyvä, että ehdotus kustannustuesta saatiin vihdoin valmiiksi. Tämän tyyppistä tukea olisi tarvittu heti kriisin puhjettu, Kuismanen toteaa.

– Ehto toimialakohtaisesta liikevaihdon pudotuksesta on osittain keinotekoinen, ja se tulee aiheuttamaan ongelmia hakuprosessissa, Kuismanen ennustaa.  

Kuismasen mukaan toimialaluokittelu ei ole yksiselitteinen, ja monen yrityksen kohdalla liikevaihto on laskenut merkittävästi, vaikka toimialalla näin ei olisi käynytkään.

– On pidettävä huolta, että ”sivukaista” on nopea ja tehokas. Lisäksi ongelmaksi muodostuu erityisen painavien syiden määrittäminen, hän sanoo.

– Lisäksi on huolehdittava siitä, että arvonlisäverosta vapautetut yritykset kuten sosiaali- ja terveyspalvelut otetaan hakuprosessissa huomioon. 

Puoli miljardia tarvittaisiin

Kuismasen mukaan kustannustukeen varattu 300 miljoonaa on auttamatta liian pieni summa. Yrityskentän akuutti tarve liikkuu noin puolen miljardin euron kieppeillä. 

– Hyvää on ylärajan asettuminen 500 000 euroon. Tällä varmistetaan se, että esimerkiksi alueellisen elinvoiman kannalta merkittävät yritykset saavat apua ahdinkoon.

Tarvitaan kahden viikon siirtymäaika 

– On järkevää, että kustannustukea voi hakea, vaikka yritys on jo muita tukia saanut. Viisasta ei sen sijaan ole se, että Business Finlandin ja ELY-keskusten tuista vähennetään 70 prosenttia. Olisi hyvä, että yhteensovitus olisi selkeästi pienempi.

– Se taas ei ole hyvää hallintoa, että Business Finland – ja ELY-putket sulkeutuvat uusien hakemusten suhteen heti 8.6. Tähän tulee saada kahden viikon siirtymäaika.

Lakiesitys menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Yritykset hakevat tuen Valtiokonttorista. 

Lisätietoja: pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 050 356 0705, mika.kuismanen@yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.