Uudet matkustusrajoitukset voimaan keskiviikkona 27.1. – muutoksia matkustusta koskeviin ohjeisiin

Hallituksen 22.1. tekemät päätökset uusista matkustusrajoituksista tulivat voimaan tänään 27.1. THL on päivittänyt matkustusta koskevat ohjeet uusien käytäntöjen mukaisiksi. 

Kaikille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen maista, joissa koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 kahden viikon aikana, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Karanteenia voi lyhentää testeillä. 

Suositus on, että matkustaja käy testissä rajalla, ellei hänellä ole todistusta 72 tuntia aiemmin otetusta testistä. Jos hän on Suomessa yli 72 tuntia, hänen tulisi hakeutua toiseen koronatestiin, kun maahantulosta on kulunut 72 tuntia.

Työmatkaliikenne Suomeen on sallittu vain huoltovarmuuden kannalta välttämättömille ammattiryhmille. Vastedes myös heille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää testeillä muiden matkustajien tavoin. 

Säännöllinen työssäkäynti Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä on mahdollista ilman karanteenia, jos henkilöllä on todistus alle 7 vuorokautta aiemmin otetusta negatiivisesta koronavirustestistä. 

Karanteeni- ja testaussuositukset eivät koske tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään. Heille on laadittu omat työtehtäviin soveltuvat ohjeet, jotka jaetaan rajalla. 

Lisätiedot

Matkustaminen ja koronaviruspandemia(THL)

Rajanylityspisteissä jaettava ohje (pdf)

Jari Jalavajohtava asiantuntijaTHLp. 029 524 6629etunimi.sukunimi@thl.fi