Uudet katsastusaikavälit voimaan

Sunnuntaista 20.5.2018 lähtien katsastukseen menevät henkilö- ja pakettiautot sekä raskaat mönkijät siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön. Uudistusta kannattaa hyödyntää myös käytettyjen autojen kaupassa, sillä jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja vasta katsastettu auto voikin toimia myyntivalttina.

Uusi katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3-2-1-1-malli).

Sunnuntaista lähtien katsastuksessa käyneiden autojen katsastusvälit harvenevat. Uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava jatkossa ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti (4-2-2-2-1-malli). Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.

”Jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja esimerkiksi kesäautojen ostajien kannattaakin katsoa, että auto on katsastettu. Juuri tehty katsastus toimii varmasti myös hyvänä myyntivalttina käytettyjä autoa myyvälle. Muutos mahdollistaa kauppatilanteiden lisäksi tietenkin myös omassa käytössä olevien ajoneuvojen katsastusajan siirtämisen itselle paremmin sopivaan vuodenaikaan”, vinkkaa erityisasiantuntija Teemu Toivanen.

Autot siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön seuraavan katsastuksen jälkeen

Uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäisen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana. Mopoautojen katsastusajat säilyvät ennallaan.

Katsastusajankohdan tarkistat helposti Trafin sähköisestä palvelusta

Minkä tahansa ajoneuvon katsastusajankohdan ja muut tekniset tiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla. Katsastusajankohta on merkitty myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.

Lisätietoja: 

www.trafi.fi/katsastusajat

erityisasiantuntija Teemu Toivanen, p. 029 5345 530, teemu.toivanen(at)trafi.fiyksikönpäällikkö Olli Ahtola, p. 029 5345 366, olli.ahtola(at)trafi.fi