Tavaraliikenne sujuvaksi Uudenmaan rajatarkastuksissa

Kuljetusyritysten edunvalvoja SKAL pitää tärkeänä, että Uudellamaalla käynnistyvät liikkumisen rajoitustoimet ja tarkastukset eivät aiheuta viiveitä tavaraliikenteelle. Tavara- ja jakeluliikenteen ajoneuvolla tulee olla mahdollista ohittaa tarkastuspiste ns. vihreällä kaistalla ilman asiapapereiden tarkastamista.

Tavaraliikenteen häiriötön sujuvuus on erittäin tärkeää vallitsevassa poikkeustilanteessa. Poikkeussäännösten tavoitteena on tehokkaasti torjua koronavirustartuntoja estämällä henkilöiden liikkuvuutta yli Uudenmaan maakuntarajan silloin, kun kyse ei ole välttämättömästä liikkumisesta. Samalla tavaraliikenteen tulee jatkua mahdollisimman normaalisti. Kun tavaraliikennettä ei ole tarkoitus rajoittaa, ei sen pysäyttämiseen eikä siihen liittyvien asiakirjojen tarkastamiseen ole valmiuslain puolesta tarvetta.

SKAL pitää tärkeänä, että poliisin ohjeistuksessa ja käytännön valvontatoimissa otetaan huomioon tavaraliikenteen ajoneuvojen sujuva kulku. Aina kun tilanne sallii, tavaraliikenteelle pitää järjestää tarkastuspisteen yhteyteen oma erillinen kaista. Tavaraliikenteen ruuhkautuminen samaan tarkastukseen henkilöliikenteen kanssa on vakava uhka tavaraliikenteen sujuvuudelle sekä maamme huoltovarmuudelle.

Poikkeusoloissakin maanteiden tavaraliikenne palvelee yhteiskuntaa ja on varmistamassa, että tavarat löytävät tiensä kauppoihin ja kuluttajille, ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset säilyvät.

Lisätietoja:Iiro Lehtonen, toimitusjohtaja, SKAL, puhelin 040 5028 181Petri Murto, johtaja, SKAL, puhelin 040 762 2140Ari Herrala, johtaja, SKAL, puhelin 050 368 4248Heini Polamo, viestintäpäällikkö, SKAL, puhelin 040 506 013

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 4 700 kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi @SKALry