SKAL ry:n Anssi Kujala: päästövähennyksillä ei saa romuttaa Suomen kilpailukykyä, hallituksen oltava nyt tarkkana kannoissaan

Liikenteen päästöjen puolittamisessa tulee edetä harkiten. Suomella ei ole varaa ylilyönteihin ja keinoihin, joiden kustannukset syövät kilpailukykymme, sanoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n johtaja Anssi Kujala. 

Anssi Kujala, SKAL (Kuva: Sini Pennanen)

SKAL ry:n toimitusjohtajaksi 1.11 siirtyvä Anssi Kujala puhui 4.9. Seinäjoen Seudun Kuljetusyrittäjät ry:n 60-vuotisjuhlassa.   

EU:n ilmastopaketin keinovalikoima on laaja ja tavoitteena jopa 43 prosentin päästövähennykset maantieliikenteessä vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2005.

– Suomen hallituksen on kantaansa EU:lle muodostaessaan arvioitava erityisen huolellisesti kustannusvaikutukset Suomen tavaraliikenteelle, talouselämälle ja työllisyydelle.

– Jatkuvat veronkorotukset ovat tavoitteiden toteuttamiseksi liian helppo ja haitallinen ratkaisu. Jo nykyään korkeasti verotetun polttoaineen hinnan nostaminen heikentää tavaraliikenteen toimintamahdollisuuksia ja Suomen hintakilpailukykyä, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa kaikissa ratkaisuissa tulee välttää veroluonteisia lisämaksuja, sillä ilmastotavoitteisiin voidaan päästä myös muilla tavoin.

– Nyt on syytä panostaa esimerkiksi tiestön rahoituksen tuntuvaan nostoon. Mitä parempi tien kunto, sitä pienemmät päästöt.

Kujalan mukaan päättäjien kannattaa uskoa tutkittua tietoa; Turun Kauppakorkeakoulu julkisti tällä viikolla järjestyksessään 12. Logistiikkaselvityksen, jonka mukaan kaikkien yritysten suurimmat kustannuspaineet kohdistunevat lähitulevaisuudessa kuljetuskustannuksiin ja tuotevarastoihin sitoutuneisiin kustannuksiin.

– Logistiikkaselvityksen tutkijaryhmänkin mukaan Suomen syrjäinen sijainti ja pitkät kuljetusetäisyydet suhteessa päämarkkinoihin tarkoittavat sitä, että liikenteen päästövähennystoimenpiteet tulevat vaikuttamaan Suomen ulkomaankaupan kilpailukykyyn enemmän kuin kilpailijamaihin, Kujala sanoo.

Liikenteen päästöjen puolittamisessa tulee edetä harkiten.

– Laajasti tiedostetaan, että ympäristön eteen on tehtävä töitä. Kuljetusyritykset pystyvät sitoutumaan päästövähennystoimiin, mutta esimerkiksi tavaraliikenteen sähköistäminen kovin nopealla aikataululla ei ole realistista nykyteknologian valossa, Kujala sanoo.

Lisätiedot: Anssi Kujala, johtaja (toimitusjohtaja 1.11.2021 alkaen), SKAL, anssi.kujala@skal.fi, 0400 567 925Heini Polamo, viestintäpäällikkö, SKAL, heini.polamo@skal.fi, puhelin 040 506 0131

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 4 400 kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi; @SKALry