Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta

MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. MRSA voi tarttua eläimestä ihmiseen ja ihmisestä eläimeen. MRSA on stafylokokki-bakteeri, joka on tullut vastustuskykyiseksi antibiooteille ja siksi sen leviäminen on estettävä.

MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) -tartunta voi tapahtua ihmisten ja eläinten välillä kosketuksesta sekä pintojen, vaatteiden, jalkineiden tai ilman välityksellä. MRSA säilyy pitkään elossa pölyssä ja sikaloissa leijuu usein runsaasti pölyä ilmassa. Kaikkien tuotanto-sikoja käsittelevien ja sikaloissa vierailevien on suojauduttava.

Koiria ja muita kotieläimiä ei saa päästää tuotantoeläintiloihin. Sikalassa ne voivat saada MRSA-tartunnan ja tuoda bakteerin mukanaan kotiin.

Kypsennetyn lihan käsitteleminen ja syöminen on turvallista. Käsien ja työvälineiden pesu on tärkeää aina raa’an lihan käsittelyn jälkeen.

Suojautumisen perusasiat ja ohjeet suojainten käyttöön löytyvät Työterveyslaitoksen ohjeesta (malliratkaisu)

Tiivistelmä ohjeista1. Valitse työmenetelmät, jotka nostavat mahdollisimman vähän pölyä ilmaan. Käytä hengityksensuojainta.

2. Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa kertakäyttöpyyhkeeseen ainakin ennen ruokailua ja ennen wc:seen menoa (myös jälkeen) sekä sikojen parissa työskentelyn päättyessä.

3. Jos ihosi on rikki, peitä kohta vesitiiviisti ennen sikalaan menoa ja käytä kertakäyttökäsineitä.4. Riisu korut ja rannekello ennen eläintiloihin menoa. Laita puhelin vesitiiviiseen pussiin tai käytä mieluummin vain eläintiloihin tarkoitettua puhelinta.5. Pue työvaatteet, päähine, turvajalkineet, hengityksensuojain ja suojakäsineet ennen eläintiloihin menoa. Riisu ne tiloista poistuessasi ja käy heti suihkussa, pese myös hiukset.6. Pese sikalassa käytetyt vaatteet mieluiten sikalarakennuksessa tai ainakin erillään muusta pyykistä.7. Käytä eläintiloissa tilakohtaisia, henkilökohtaisia jalkineita ja puhdista ne säännöllisesti.8. Käytä sikalassa käytettyjä työvälineitä vain siellä.9. Kun sinä tai perheenjäsenesi tarvitsette sairaanhoitoa, kertokaa, että sinä tai joku perheenjäsenistä työskentelette sikatilalla. Sairaalaan tullessa saatetaan selvittää, onko teillä MRSA-tartuntaa antibioottivalintoja varten sekä lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

MRSA:n leviäminen vaikeuttaa antibioottihoitoa

MRSA ei aiheuta terveelle ihmiselle vakavaa sairautta, mutta jos MRSA pääsee yleistymään esimerkiksi sairaaloissa, antibioottihoito vaikeutuu. Jos MRSA-bakteeri pääsee haavaan tai rikkoutuneelle iholle, se voi aiheuttaa ihotulehduksen tai paiseen.

Toistaiseksi MRSA-infektioiden hoitoon löytyy antibiootti, mutta antibiootit eivät ole samoja, joita käytetään muiden stafylokokki-infektioiden hoitoon. Stafylokokin tai MRSA:n oireettomat kantajat eivät tarvitse hoitoa.

Lisätiedot:

vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä, Työterveyslaitos, puh. 046 851 4948, erja.makela[at]ttl.fivanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen, Työterveyslaitos, puh. 046 851 1911, sirpa.laitinen[at]ttl.fikehittämispäällikkö Jukka Mäittälä, Työterveyslaitos, puh. 040 753 2017, jukka.maittala[at]ttl.fi

Ohjeet suojautumiseen sikoja työkseen käsitteleville (Työterveyslaitoksen malliratkaisu)

Mikä on MRSA? (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

Ruokaviraston Zoonoosikeskus

Mediapalvelut

Kristiina Kulha, viestintäpäällikköTyöterveyslaitos, Helsinkipuh. 030 474 2551, 040 548 6914,kristiina.kulha[at]ttl.fi

Tiina Kaksonen, koordinaattoriTyöterveyslaitos, Oulupuh. 030 474 3015, 050 364 3158tiina.kaksonen[at]ttl.fi

www.ttl.fi

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja kouluttaa. Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot. Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on n. 500. Lisätietoja: www.ttl.fi @tyoterveys