Poliisin tehovalvonnan tulos: 725 liikennevirhemaksua turvavyörikkomuksista ja 730 liikennevirhemaksua kännykän käytöstä ajon aikana

Poliisi tavoitti viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkillä sekä ajon aikana matkapuhelinta käyttäneitä moottorikäyttöisten ajoneuvon kuljettajia ilman hands free -laitteita.

Suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 71 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille.

Heistä 24 ohitti suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon tai raitiovaunun pysähtymättä tai laiminlöi velvollisuutensa hidastaa nopeuttaan tai tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä näkyvyyden ollessa suojatielle rajoittunut muulla tavoin, 31 ei antanut esteetöntä kulkua suojatielle valmistautumaan menevälle ja 16 ei antanut suojatiellä jo olleille esteetöntä kulkua.

Turvavyö pelastaa ihmishenkiä

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta korostaa turvavöiden käytön tärkeyttä.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa, eikä kukaan meistä voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen.

Hän myös muistuttaa, että matkapuhelimen käyttö liikenteessä ajon aikana aiheuttaa usein vaaraa ja haittaa muulle liikenteelle.

– Jos puhelinta käytetään, niin käytetään niitä vain hands free -laitteilla, Kallio painottaa.

Suojatieonnettomuudet vähentyneet, edelleen niitä on kuitenkin liikaa

Poliisin tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen viime vuosina osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut. Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin 22 ja loukkaantunut lähes 400 jalankulkijaa. Yli puolet kuolemantapauksista tapahtui taajamissa ja 90 prosenttia loukkaantumisista.

– Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on kuitenkin liikaa, koska suojatien pitäisi olla nimensä veroinen eli turvallinen paikka tien ylittämiseen, Kallio sanoo.

Poliisi käytti viime viikon tehovalvontaan 2 360 työtuntia.

Ilman turvavyötä matkustaneita tavattiin etupenkillä 699 ja 26 takapenkillä, turvalaiterikkeiden kokonaismäärästä lasten turvalaiterikkeiden määrä oli 20.

Liikennevalvonnan ohella ulkomaalaisvalvontaa

Poliisi tarkasti valvontaviikon aikana 440 ulkomaalaiselta maassa oleskelun edellytykset.

Ulkomaalaisvalvonta on poliisille ulkomaalaislaissa määrätty tehtävä. Poliisin valvontatoimet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta.

Poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa myös osana muuta valvontatehtävää esim. liikenteenvalvonnan, ravintolavalvonnan ja työmaavalvonnan yhteydessä.

Lisätietoja:poliisitarkastaja Heikki Kallio, p. 0295 481 556 (liikennevalvonta), poliisitarkastaja Ari Jokinen, p.0295 481 752 (ulkomaalaisvalvonta)