Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tehostetusti 24 tunnin ajan. Valvonta alkaa keskiviikkona 15.5. kello 6.00 ja päättyy torstaina 16.5. kello 6.00. Valvontaan osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

Raskaan liikenteen valvonnassa tavaraliikenteen osalta valvonta kohdistuu erityisesti ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, ajoneuvojen kuntoon sekä kuorman varmistamiseen, joissa puutteita on edelleen eniten.

– Poliisi tekee vuodessa ajo- ja lepoaikatarkastuksia noin 22 000, joiden yhteydessä määrätään huomautusten lisäksi sakkoja noin 2700 tapauksessa, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta sanoo.

Viime vuoden vastaavassa teemassa tarkastettiin noin 900 kuljetusyksikköä, joista noin 150:ssä oli merkittäviä ongelmia joko ajo- ja lepoaikojen noudattamisen tai digipiirturin käytössä. Nyt tavoitteena on tarkastaa saman verran kuljetusyksikköjä.

Linja-autoliikenteessä valvonta kohdistuu erityisesti tilausajoliikenteeseen ja siellä ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, ammattipätevyyteen, liikennelupiin sekä tilausajon matkustajamääriin ja turvalaitteiden käyttöön.

– Linja-autolla matkustettaessahan on muistettava, että turvavyötä on käytettävä, mikäli sellainen istuinpaikalta löytyy. Silti vain noin puolet (52 prosenttia) Liikenneturvan joulukuussa 2015 tehtyyn kyselyyn vastanneista raportoi kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina, Onninen muistuttaa.

Yleisimpiä syitä turvavyön käyttämättömyydelle olivat tottuminen matkustamiseen ilman turvavyötä sekä turvavyön käytön unohtuminen.

Linja-autossa turvavyöt ovat olleet pakollisia jo vuodesta 2006. Uusissa linja-autoissa on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisovillekin matkustajille.