Pohjoismainen kaasutankkausasemaverkko laajenee entisestään – uusi raskaan liikenteen tankkausasema avataan Ruotsin Jönköpingissä

Raskaan tieliikenteen määrä kasvaa kaikkialla EU:n alueella, ja samaan aikaan päästöjä on pystyttävä vähentämään nopeasti. Energiayhtiö Gasum investoi voimakkaasti pohjoismaisen kaasuinfrastruktuurin laajentamiseen ja kehittämiseen sekä puhtaampien polttoaineratkaisujen tarjoamiseen raskaille ajoneuvoille. Gasum avaa 12.9. Ruotsiin neljännen kaasutankkausasemansa. Jönköpingin eteläpuolella Torsvikissa sijaitseva asema tarjoaa nesteytettyä maakaasua (LNG) ja nesteytettyä biokaasua (LBG) raskaille ajoneuvoille.

Euroopan unioni esitteli tämän vuoden helmikuussa uudet raskaiden ajoneuvojen päästövähennyksiä koskevat vaatimuksensa. Uusien päästömääräysten mukaan raskaiden ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Uudet määräykset ovat lisänneet raskaan liikenteen kustannustehokkaiden vähäpäästöisten polttoaineiden kysyntää Pohjoismaissa, ja LNG:n ja LBG:n kaltaisista vaihtoehtoisista polttoaineista on nopeasti tulossa valtavirtaa. Lisäksi vähäpäästöisten kuljetusratkaisujen tarve kasvaa nopeasti eri teollisuudenaloilla.

Tätä kehitystä tukeakseen energiayhtiö Gasum on avannut Ruotsiin jo neljännen kaasutankkausaseman. Jönköpingin Torsvikiin avattava asema sijaitsee tontilla, joka on vuokrattu IKEA Torsvikin keskusvarastolta. Gasum suunnittelee avaavansa raskaita ajoneuvoja varten Ruotsiin ja Suomeen noin 20 kaasutankkausaseman verkoston vuoden loppuun mennessä. Näistä asemista 12 sijaitsee Ruotsissa. Yhtiö suunnittelee rakentavansa Pohjoismaihin yhteensä 50 uutta tankkausasemaa 2020-luvun alkuun mennessä.

”Laajeneva tankkausasemaverkosto tukee ruotsalaisten logistiikkayritysten pyrkimyksiä pienentää hiilijalanjälkeään. Uuden tankkausaseman sijainti on erinomainen päätien varrella lähellä IKEA Torsvikin varastoa Jönköpingissä. Lisäksi tankkausasema jatkaa Gasumin ja IKEA Suomen aloittamaa kiertotalousyhteistyötä”, kertoo Mikael Antonsson, Director, Traffic, Gasum Sweden.

”Vuoden loppuun mennessä tankkausasemia on jo 12. Silloin raskaat ajoneuvot pystyvät ajamaan koko Ruotsin läpi vähäpäästöisellä polttoaineella. Olen hyvin iloinen siitä, että kaasun kysyntä kasvaa nopeasti logistiikkayritysten lisäksi myös logistiikka-alan ostajien keskuudessa”, Antonsson jatkaa.

Uudet tankkausasemat on tarkoitettu paljon energiaa kuluttavien pitkän matkan kuljetusten tarpeisiin. Tankkausasemat sijoitetaan vilkkaasti liikennöityihin paikkoihin, ja ne mahdollistavat LNG:n ja LBG:n käytön huomattavan lisääntymisen raskaassa liikenteessä. Jönköpingin lisäksi Ruotsissa on jo käytössä tankkausasemat Västeråsissa, Norrköpingissä ja Örebrossa.

Aiemmin tänä vuonna kodinelektroniikkaliike Elgiganten, Gasum ja Volvo Lastvagnar aloittivat testijakson, jossa Elgigantenin kuljetuksista vastaavat yhteistyöyritykset käyttävät LBG:tä Elgigantenin Pohjoismaiden jakelukeskuksesta Jönköpingistä lähtevissä kuljetuksissa.

”Elgiganten, joka toimii Suomessa nimellä Gigantti, on kulutuselektroniikka-alan ehdoton markkinajohtaja Pohjoismaissa, ja se pyrkii huomioimaan kestävän kehityksen vaatimukset kaikessa toiminnassaan. Vuoden 2019 aikana toteutimme koekäyttöjakson biokaasukäyttöisillä rekoilla. Tämän kokeilujakson tuloksia hyödynnetään laadittaessa seuraavan hankintakauden sopimukset. Niihin tulee vuodesta 2020 alkaen vaatimus, että että osan kuljetuskalustosta on käytettävä fossiilittomia polttoaineita”, Elgigantenin viestintäjohtaja Li Persson kertoo.

LBG:n ja LNG:n käyttö polttoaineena vähentää huomattavasti hiilidioksidipäästöjä ja paikallisia hiukkaspäästöjä, mikä parantaa paikallista ilmanlaatua. Lisäksi LNG ja LBG ovat välttämättömyys siirryttäessä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Samalla ne tuottavat huomattavia säästöjä polttoainekustannuksissa. LNG:n käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 20 prosenttia perinteisiin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna, ja LBG:tä käyttämällä vähennys voi olla jopa 85 prosenttia.

Contact:

Mikael Antonsson, Director Traffic Sweden, GasumTel. +4672 454 33 82​Mikael.antonsson@gasum.com

Energiayhtiö Gasum on pohjoismainen kaasu- ja energia-alan asiantuntija. Tarjoamme puhtaampaa energiaa lämmön ja sähkön yhteistuotannon sekä teollisuuden tarpeisiin ja puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Autamme asiakkaitamme pienentämään omaa hiilijalanjälkeä ja heidän asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Yhdessä kumppaniemme kanssa edistämme kehitystä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta sekä maalla että merellä. Gasum edistää kiertotaloutta ja on johtava biokaasun toimittaja ja biohajoavan jätteen käsittelijä. Lisäksi olemme nesteytetyn maakaasun (LNG) Pohjoismaiden markkinoiden johtava toimija.

Gasum-konsernilla on noin 350 työntekijää Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto oli 1 177 miljoonaa euroa vuonna 2018. Gasum on Suomen valtion omistama yhtiö.