Pääsiäiseksi Lappiin? Muista ladata Porokello-sovellus

Lapin liikenteeseen pääsiäisenä suuntaavan kannattaa ladata Porokello-sovellus kännykkäänsä. Sovellus varoittaa tiellä havaituista poroista ja sen taustalla on vuosien pitkäjänteinen kehitystyö, jonka liikenneturvallisuusvaikutuksia on arvioitu juuri valmistuneessa selvityksessä.

Selvityksessä tarkasteltiin Porokello-varoitusjärjestelmän vaikutuksia liikenneturvallisuuteen ja porokolareiden määrään. Porokello-varoitusjärjestelmää on kehitetty vuodesta 2011 ja selvityksen mukaan sillä on ollut vaikutusta porokolarien määrän vähentymiseen. Sovelluksen käyttäjät kertoivat, että varoituksilla on ollut vaikutusta heidän ajotapaansa ja varautumiseensa, erityisesti ajonopeuden valintaan ja havainnointiin.

”Tällä hetkellä ammattiautoilijat ja työnsä puolesta paljon liikkuvat eri ammattiryhmät ilmoittavat sovelluksen avulla tiellä havaitsemistaan poroista ja tieto välittyy sovelluksen käyttäjille. Selvityksen mukaan palvelusta saataisiin vieläkin kattavampi, jos erityisesti ilta- ja viikonloppuaikaan mukaan saataisiin lisää autoilijoita. Myös jotkut tieosuudet kaipaavat vielä lisää varoittajia”, kertoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

”Tutkimuksen kautta saatu palaute huomioidaan Porokellon kehittämisessä ja tulokset antavat erinomaista tietoa siitä mihin suuntaan Porokelloa kannattaa tulevaisuudessa viedä”, toteaa Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen.

Porokellon taustaa

Porokolareita on viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtunut vuosittain noin 4000 kpl. Porokolarien vuosittaisen määrään vaikuttavat niin porojen liikkuminen, sääolot kuin porojen ravintotilannekin. Eniten kolareita tapahtuu loppukesästä ja loppusyksystä.

Selvitys Porokello-varoitusjärjestelmän vaikutuksista on julkaistu kokonaisuudessaan Traficomin ja Porokellon nettisivuilla ja se on osa EU:n tukemaa NordicWay2-hanketta, jossa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tieviranomaiset kehittävät yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten, ajoneuvovalmistajien ja palveluntarjoajien kanssa tieliikenteen automaatiota ja yhteistoiminnallisia järjestelmiä (C-ITS) pohjoismaisissa olosuhteissa. 

Porokello-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista, lisätietoja Porokellon nettisivuilta.

Lisätietoja:www.porokello.fi

Traficom, johtava asiantuntija Anna Schirokoff, p. 029 534 5268, anna.schirokoff(at)traficom.fiPorokellon projektipäällikkö Henna Nurminen, p. 040 835 4114, henna(at)johdetaanyhdessa.com

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on liikenteen ja viestinnän vastuullinen ja uudistuva asiantuntija. Traficom muodostui Trafin ja Viestintäviraston sekä Liikenneviraston tiettyjen toimintojen yhdistyttyä 1.1.2019. www.traficom.fi, @TraficomFinland