Mopokortin ja raskaiden luokkien käsittelykokeet uudistuvat heinäkuussa

Mopon ja raskaiden luokkien käsittelykokeisiin tulee muutoksia ajokorttikoulutuksen uudistumisen myötä 1.7.2018. Myös D-luokassa eli linja-autokorttia hankittaessa sekä mopo- ja traktorimönkijöillä suoritetaan jatkossa uudistettuja käsittelytehtäviä.

Kuljettajantutkintojen käsittelykokeisiin ja käsittelytehtäviin tulee muutoksia 1.7.2018 alkaen. Moottoripyöräkortin käsittelykokeiden muutokset tulivat voimaan jo ajokauden alussa huhtikuussa. Heinäkuussa voimaan tulevat muutokset koskevat mopon, kevyen yhdistelmän eli BE-kortin sekä raskaiden luokkien eli kuorma- ja linja-autoyhdistelmien käsittelykokeita, linja-auton käsittelytehtävää sekä mopo- tai traktorimönkijällä suoritettavaa kevyen nelipyörän korttia.

Raskaiden luokkien käsittelykokeet kohti käytännön arkea

Raskaiden luokkien käsittelykokeiden aika pysyy entisellään 15 minuutissa ja ne suoritetaan ennen ajokoetta. Ajoneuvojen pituuden vaihtelut on pyritty huomioimaan tehtävissä aikaisempaa paremmin.

”Haluisimme uudistaa myös raskaiden ajoneuvoyhdistelmien käsittelykokeita ja D-luokan käsittelytehtävää samassa yhteydessä, kun uudistamme kuljettajantutkintoa kokonaisuudessaan. Raskaiden luokkien vanhojen tehtävien ei koettu enää palvelevan työelämää toivotulla tavalla ja ajoneuvolle aiheutuu turhaa rasitusta”, kertoo asiantuntija Jussi-Pekka Laine.

”Uudessa tehtävässä opettajan rooli korostuu enemmän ja tehtävän suorittamiseen on enemmän mahdollisuuksia”, jatkaa Laine.

Linja-autoluokan eli D-luokan käsittelykoe muuttuu täysin, jotta se vastaisi entistä paremmin kuljettajan arkea.

”Tehtävässä mitataan kuitenkin samoja asioita, mitä aiemminkin, mutta sen mitoitus ja rakenne muuttuvat”, kertoo Laine.

Lisätietoja:

www.trafi.fi/ajokorttikoulutusuudistuuasiantuntija Marjo Immonen, p. 029 5345 588, marjo.immonen(at)trafi.fiasiantuntija Jussi-Pekka Laine, p. 029 5345 012, jussi-pekka.laine(at)trafi.fiasiantuntija Juha Kulmala, p. 029 5345 258, juha.kulmala (at) trafi.fi