Kevyiden kuorma-autojen ajokortin opetusvaatimuksiin ehdotetaan muutosta

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen asetusmuutoksesta, jolla kevennettäisiin kevyiden kuorma-autojen eli C1- ja C1E-luokan ajokortin opetusvaatimuksia. Muutos merkitsisi opetusmäärien olennaista alenemista.

Muutos laskisi näiden ajokorttien opetuskustannuksia ja lisäisi näin niiden suorittamista. Uudistuksen tavoitteena on helpottaa tavaraliikenteen kuljettajapulaa.

C1-luokan ajokortin teoriaopetuksen vähimmäismäärän alentamista on kokeiltu kokeiluluvalla yhdessä autokoulussa. Teoriaopetuksen vähimmäismäärä on ollut 9 tunnin sijaan 2 tuntia ja ajo-opetuksen määrä 5 tunnin sijaan 3 tuntia. C1- ja C1E-luokan opetuksen vähimmäismääriksi ehdotetaan näitä jo kokeiltuja määriä.

C1-luokan kuorma-auton kokonaismassa on enintään 7,5 tonnia. Kalustona on usein pakettiautoa hallintalaitteiltaan, mitoiltaan ja ulkonäöltään vastaavat ajoneuvot.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen liikennepalvelulain kolmannesta vaiheen muutoksista 27.9.2018. Siinä kevennetään mm. tieliikenteen ammattipätevyyssääntelyä. Liikennepalvelulain toimivuutta seurataan yhdessä toimialan kanssa. Tässä yhteydessä on noussut esiin toive saada helpotuksia raskaiden ajoneuvojen koulutusvaatimuksiin.

Lausuntoaika päättyy 18.10.2018. Muutoksen ehdotetaan tulevan voimaan 1.12.2018.

Mitä seuraavaksi?

Asetusluonnoksen lausuntoaika päättyy 18.10.2018. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen asetuksen valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset netissä www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@lvm.fi.

Lisätietoja:

suunnittelija Eero Salojärvi, LVM, p 0295 34 2123