Ensirekisteröinnit kasvussa

Henkilöautojen rekisteröintien määrä kasvussa

–  Autoveron aleneminen ja valoisat talousnäkymät näkyvät tammikuun ensirekisteröinneissä

Tammikuussa rekisteröitiin 13 579 henkilöautoa, joka on 6,6 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän. Tammikuun ensirekisteröinnit ylittivät tänä vuonna 13 000 henkilöauton rajan ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.

Myös paketti- ja kuorma-autojen ensirekisteröinnit ovat kasvussa, vaikka takana on vahvan kasvun vuosi. Pakettiautoja ensirekisteröitiin tammikuussa 1 508, joka on 4,7 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän. Kuorma-autoja puolestaan ensirekisteröitiin 413, yhteensä 16,3 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän. Yli 16 tonnin kuorma-autoja ensirekisteröitiin 3,2 prosenttia enemmän kuin vuoden 2017 tammikuussa.

Uusia linja-autoja rekisteröitiin tammikuussa 48, joka jää hieman edellisen tammikuun luvuista. Viime vuoden tammikuussa ensirekisteröintien määrä oli 53.

Autoveron alennus ja valoisat talousnäkymät vilkastuttavat autokauppaa

Talouden kasvun on ennakoitu kuluvana vuonna jatkuvan ja viime kuukausina talousennusteet ovat muuttuneet aiempaa valoisammiksi. Tilastokeskuksen ylläpitämän kuluttajien luottamusindikaattorin lukema kasvoi tammikuussa ennätyslukemiin. Myös Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n yritysten luottamusindikaattorit ovat kaikilla toimialoilla korkealla. Autokauppaa vilkastutti vuoden alussa myös autoveron alennus, joka alensi keskihintaisen auton autoveroa keskimäärin 320 eurolla.

Katumaasturien kysyntä on kasvanut selvästi

Yhteensä 27 prosenttia viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli katumaastureita. Katumaasturien suosio on kasvanut selvästi, sillä vuonna 2016 niiden osuus oli noin 22 prosenttia ja sitä edellisenä vuonna 20 prosenttia.

Dieselautojen kysyntä väheni hieman viime vuonna viime vuonna. Noin 30 prosenttia viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli dieselkäyttöisiä. Dieselin osuus ensirekisteröinneistä on vähentynyt hitaasti jo useampia vuosia ja dieselautojen mallivalikoima on selvästi painottunut isokokoisiin autoihin. Dieselin osuus on suurin D- ja E-segmentin autoissa sekä keskikokoisissa ja suurissa katumaastureissa. Pienemmissä ja keskikokoisissa A–C-segmenteissä dieselin osuus on pieni. Ladattavia hybridiautoja ja täyssähköautot painottuvat vielä selvästi luksusautojen ja suurten katumaasturien segmenttiin.

Lisätietoja

Tammikuun ensirekisteröintitilastot

Ensirekisteröityjen autojen segmenttitilastoja

toimitusjohtaja Pekka Rissa, Autoalan Keskusliitto ry, puh. 0500 417 300, pekka.rissa@akl.fi

toimitusjohtaja Tero Kallio, Autotuojat ja -teollisuus ry, puh. 040 729 4513, tero.kallio@autotuojat.fi