Euroopan parlamentti säilyttämässä jättirekkojen oikeuden rajat ylittävään liikenteeseen

Euroopan komissio ehdotti mitta- ja massadirektiivin uudistamista heinäkuussa 2023. Ehdotuksessaan komissio olisi kieltämässä nykyisin sallitun rajat ylittävän liikenteen pitkillä ja painavilla yhdistelmillä. Parlamentin liikennevaliokunta TRAN muodosti kokouksessaan 14.2.2024 direktiiviehdotukseen kantansa, jonka mukaan rajat ylittävä liikenne olisi jatkossakin mahdollista myös pitkillä ja painavilla yhdistelmillä. Ratkaisua ajanut SKAL on tyytyväinen TRANin kantaan.

Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa ja Ruotsissa tieliikenteen tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä on pitkään parannettu sallimalla muuta Eurooppaa pidemmät ja painavammat yhdistelmät tavaraliikenteessä. Näillä muuta Eurooppaa suuremmilla yhdistelmillä on vuosikymmeniä liikennöity myös maiden rajat ylittävässä kansainvälisessä liikenteessä.

Komission kesällä 2023 laatima direktiiviehdotus olisi toteutuessaan johtamassa käsittämättömään tilanteeseen, jossa esimerkiksi 4,4 metriä korkealla tukkirekalla saisi liikennöidä sekä Suomessa että Ruotsissa, mutta maiden välistä rajaa sillä ei saisi ylittää. Rajat ylittävään liikenteeseen komission direktiiviehdotus rajaisi enimmäiskorkeudeksi 4,0 metriä.

Eurokansanedustaja, mitta- ja massadirektiivin varjoraportöörinä toiminut Elsi Katainen tiedotti 14.2. parlamentin liikennevaliokunnan turvanneen kannassaan jättirekkojen rajat ylittävän kulun.

– Tämä on suomalaisen kuljetusalan kannalta todella merkittävä päätös. SKAL on tuonut vahvasti esiin tarvetta muuttaa komission ehdotusta rajat ylittävän liikenteen osalta. Parlamentin liikennevaliokunta on kuullut Suomen kuljetusalan ääntä, mikä on todella merkittävä asia alan kannalta, kiittää SKALin johtaja Petri Murto.

Direktiiviehdotuksen käsittely jatkuu edelleen Parlamentissa ja direktiivin lopullista muotoa joudutaan odottamaan syksyyn 2024. Onkin tärkeää, että vaikuttamistyötä asiassa jatketaan edelleen.

– Tämä erinomainen tulos on turvattava myös parlamentin täysistunnossa maaliskuussa, jotta siitä tulee EU-parlamentin lopullinen kanta. Sen varmistamiseksi jatkamme SKALin ja FinMobilityn määrätietoista yhteistä vaikuttamista Brysselissä, korostaa SKALin ja seitsemän muun suomalaisen liikennejärjestön yhteisen EU-edunvalvojan FinMobilityn toimitusjohtaja Pasi Moisio.

Jäsenmaiden eli neuvoston odotetaan muodostavan ehdotukseen kantansa kesäkuussa 2024. Tämän jälkeen vuorossa on vielä ns. trilogimenettely, jossa direktiivi saa lopullisen muotonsa.

Aiheeseen liittyvää:

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 4 000 kuljetusyritystä ympäri Suomea. @SKALry

Lisätietoja

Petri Murto

Johtaja, asiantuntijapalvelut | Liiketoimintajohtaja, SKAL Kustannus Oy

+358 9 4789 9334+358 40 762 2140

petri.murto@skal.fi

Pasi Moisio

Toimitusjohtaja, FinMobility | Pysyvä EU-edustaja

+32 476 058 490

pasi.moisio@finmobility.eu

Heini Polamo

Viestintäjohtaja, päätoimittaja | Ulkoinen ja sisäinen viestintä, Kuljetusyrittäjä-lehti, liikenneturvallisuus, vertaistukitoiminnan koordinointi

+358 9 4789 9320+358 40 506 0131

heini.polamo@skal.fi