Tasapainoilua määrärahojen ja tarpeiden välillä

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa Lapin ELY-keskuksesta on rauhallinen ongelmanratkaisija, jonka mieltä lämmittävät alaisten ja yrittäjien onnistumiset ja menestys, eivät ainoastaan omat saavutukset.

Kirjoittaja: Ulla Eskelinen

Kuljetusyrittäjä 6/2022

Jaakko Ylinampa varttui Ylinammassa 50 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen perheessä, jossa elinkeinoina olivat maatalous ja poronhoito. Perheen vanhemmilla lapsilla oli kiinnostus elinkeinotoiminnan jatkamiseen, joten Jaakosta ei tullut poroisäntää, vaan Oulun yliopistosta valmistunut rakennustekniikan diplomi-insinööri.

Erilaiset työtehtävät kuljettivat Jaakkoa Oulusta Iso-Britanniaan ja takaisin. Helsingissäkin vierähti muutama vuosi konsulttitoimistossa. Ouluun Jaakko palasi kaupungin palvelukseen. Viimeisin virka siellä oli kaupungininsinööri.

-Viihdyin ulkomailla ja Etelä-Suomessa, mutta jonkinlainen kaipuu pohjoiseen oli olemassa, Jaakko myöntää.

Viimeiset 10 vuotta Jaakko Ylinampa on työskennellyt Lapin ELY-keskuksessa Rovaniemellä. Nykyisin hän on sekä liikennealueen johtaja että koko Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja.

-Pidän langat käsissä niin, että kaikki tietävät omat tehtävänsä eikä asioiden hoidossa ole päällekkäisyyksiä. Lisäksi huolehdin siitä, että määrärahat käytetään tehokkaasti ja strateginen johtaminen on laadukasta.

Työyhteisössä työtyytyväisyys on korkealla ja avoimiin tehtäviin on aina runsaasti hakijoita. Hyvän mielen Jaakko saa kaikista tavoitteisiin yltäneistä töistä, esimerkkeinä voi mainita Porokello-projektin ja Kaukosen sillan rakentamisen Kittilään.  

Tiestöasioissa yhteistyö SKALin toimihenkilöiden ja kuljetusyrittäjien kanssa on tiivistä erilaisissa työryhmissä. Jaakko on ollut myös esittelemässä vireillä olevia hankkeita SKALin infotilaisuuksissa.

Jaakko kertoo, että tiestön huono kunto vaikuttaa siihen, miten tasaiseksi tiet talvella saadaan. Kansalaiset eivät aina ymmärrä, että töiden aikataulutukseen vaikuttaa se, mihin kunnossapitoluokkaan tie kuuluu. Toimenpiteet tulisi myös toteuttaa järkevällä hinnalla.

-Palautetta tien käyttäjiltä tulee nykyisin runsaasti heti, kun lunta sataa. Pääkallokelit ovat ongelmallisimpia. Kun vettä sataa pakkasen puolella olevalle tielle, sade huuhtoo hiekan, ja laimentaa suolan. Tällaisilla keleillä tulee aina ongelmatilanteita.

Tällä hetkellä huoltovarmuus on noussut merkittäväksi Lapin ELY-keskuksen toiminnassa.

-Läntisiin yhteyksiin pitäisi voida panostaa, samoin maatalouden ja kaivannaisteollisuuden omavaraisuuteen sekä tietysti vihreän siirtymän keskellä erilaisten energialähteiden turvaamiseen.

Jaakko kertoo, että perheen vapaa-ajan viettoon Rovaniemen seutu sopii hyvin. Vaimon ja kolmen pojan kanssa lasketellaan, hiihdetään ja mökkeillään. Lapsia kuljetetaan ahkerasti jalkapalloharrastuksiin ja lisäksi Jaakko metsästää ja kalastaa.