Talous palautuu koronasta nopeasti

Reijo Heiskanen varttui parikymppiseksi Kuopiossa. Tärkein harrastus oli jalkapallo, jota hän pelasi mestaruussarjatasolle asti. Aktiiviurheilusta on jäänyt innostus monipuoliseen liikuntaan.

Reijo opiskeli aluksi Itä-Suomen yliopistossa talous- ja tilastotieteitä. Jatko-opinnot toivat Reijon aikanaan pääkaupunkiseudulle, josta myös työtehtävät ovat löytyneet.  Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden lisensiaatiksi.

– Olin aluksi yliopistolla tutkijana ja opettajana, piipahdin myös Suomen Pankissa ja Etlalla. Yksityiselle rahoitusalalle siirryin kuitenkin jo varhain ja noin kymmenen vuotta sitten OP Ryhmään.

Reijo Heiskanen vastaa OP:ssa makrotalouden seurannasta, analysoinnista ja ennustetoiminnasta. Hänen johdollaan ekonomistiryhmä seuraa talouden tapahtumia mahdollisimman monipuolisesti ja ennakoi rahoitusmaailman näkökulmasta, mitä tulee tapahtumaan.

– Me pohdimme trendejä ja muutosilmiöitä, jotka vaikuttavat useimpiin yrityksiin. Mielestäni työmme merkitys on kasvanut entisestään.

Reíjo Heiskanen käy usein puhumassa erilaisissa asiakkaiden tilaisuuksissa. Kuljetusyrittäjät ovat kuulleet häntä muun muassa A-Vakuutuksen isännistössä.

– Meille ekonomisteille talouden kriisit ovat erityisen mielenkiintoisia tutkittavia, vaikka mukavampaa on tietysti päästä näkemään talouden myönteistä kehitystä.  tasaisessa tilanteessa meidän palveluitamme tarvitaan vähiten. Oman kolmenkymmenen vuoden kokemukseni perusteella voin sanoa, että tasaisia jaksoja on ollut varsin vähän, Reijo hymähtää.

– Koronan aiheuttamaa talouden taantumaa voi verrata vaikkapa liikenneruuhkaan. Korona tyhjensi tiet, mutta liikenne alkoi palata niin nopeasti, että monilla liikenneväylillä on tukoksia, tosin osa ei ole päässyt vielä liikkeellekään. Tilanne poikkeaa siis esimerkiksi 1990-luvun alun lamasta, jonka vaikutukset ulottuivat pidemmälle.

Reijo Heiskanen toteaa, että kuljetusalalla toimiviin korona vaikutti hyvin eri tavoin. Henkilöliikenteen puolella pandemia aiheutti paljon konkursseja. Niitä pelkäsivät aluksi myös tavaraliikenneyrittäjät, mutta ne ennusteet eivät onneksi toteutuneet.

– Koronan aikana hyödynsimme OP Ryhmässä erilaista tietoa nopeasti oikein ja osasimme ennakoida käänteet. Taloudessa on nyt ponnahdettu ylöspäin ja esimerkiksi sahateollisuuden puolella alkoi jopa vahva buumi. Ennusteet investointien osalta näyttävät hyviltä ja maamme talous palaa samaan tilaan, jossa se oli ennen koronaa.

Reijo kertoo viettävänsä onnellisimmat hetket elämässään perheen kanssa ja harrastuksissa, väheksymättä yhtään työn tuottamaa mielihyvää.

– Harrastuksiltani tunnen olevani hyvin tyypillinen suomalainen. Korona on muuttanut liikkumistani enemmän ulkona harrastettaviin yksilölajeihin. Liikunnan lisäksi tärkeitä ovat lukeminen, mökkeily ja metsätyöt. Olen luonteeltani utelias ja uudet paikat kiinnostavat. Siksi myös matkailu on minulle tärkeää.