Suvisen miehet sodassa ja rakennustöissä

Yrityksen perusti vuonna 1917 Paimiossa Johan Suvinen (s. 1884). Yrityksen ensimmäinen nimi oli J. Suvinen Ajuriliike ja menopeli hevonen. Vuonna 1924 Johan hankki uuden T-Ford kuorma-auton. Sen jälkeen koko seitsemänhenkisen perheen elämä pyöri tiivisti kasvavan kuljetusliikkeen ympärillä.

Sotavuosina kaikki perheen pojat ja vävy olivat rintamalla. Kalustosta valtio vei suurimman osan. Perhe selvisi harvinaisen hyvin sodasta, sillä kaikki taisteluissa olleet palasivat hengissä kotiin. Ne autoista, jotka saatiin takaisin, olivat romuja, mutta niillä oli jatkettava, koska uutta kalustoa ei ollut saatavilla.

Kohti tulevaisuutta mentiin kuitenkin sodan keskelläkin. Välirauhan aikana rakennettiin omin voimin uusi talli Turun Itäharjulle. Ontelotiiletkin tehtiin itse. Poikien vaimot ja lapset kantoivat iltaisin vettä tiilien kastelua vasten. Muuraushommiin palkattiin sentään ammattilainen. Valmiin tallin asuinhuoneisiin muuttivat asumaan kolmen pojan perheet.

Jälleenrakennusvuosina yritys nousi vahvojen miesten ja heitä tukevien perheiden voimin uudelleen jaloilleen. 1940-luvun lopulla liikennelupia ja kuorma-autoja oli kymmenen ja mukaan toimintaan tuli jo kolmas sukupolvi. 

Nykyisin Kuljetusliike Suvinen Oy:tä johtaa Olli Suvinen ja yritys hoitaa yli 100 vuoden kokemuksella bulk-säiliöautoilla pääasiassa betoniteollisuuden raaka-ainekuljetuksia.

Kuljetusyritysten panoksella maanpuolustukseen oli iso merkitys talvi- ja jatkosodassa. Suomalaisia kuljetusyrityksiä tarvitaan tänäkin päivänä turvaamaan huoltovarmuutta ja pitämään yhteiskunnan rattaat pyörimässä, kuten päättyvä koronavuosi on osoittanut.

Tämän kertomuksen myötä SKAL ja Kuljetusyrittäjä-lehti toivottavat niin kuljetusalan ammattilaisille kuin kaikille muillekin oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuva Suvisten perhealbumista: Kuva on sieltä jostakin. Auto on Kuljetusliike Suvisen, mutta kuvan henkilöt eivät kuulu perheeseen.