SKAL:n uusi puheenjohtaja on Jani Ylälehto

Tämän vuoden liittokokouksen piti olla näyttävä juhlakokous, mutta koronapandemian vuoksi SKAL:n hallitus päätti pitää Turussa työkokouksen ja juhlallisuuksista suurin osa, kuten SKAL  Kuljetusyrityksen palkitseminen, jätettiin pois ohjelmasta. Tunnelma Turun Messukeskuksen Audiotoriossa oli kuitenkin äärimmilleen virittynyt, kun tilaisuus aloitettiin jo ennen varsinaista liittokokousta puheenjohtajaehdokkaiden paneelikeskustelulla.

Panelistit Jani Ylälehto (vas.), Harri Sandell ja Ralf Hellsberg.

Panelistien Ralf Hellsberg, Harri Sandell ja Jani Ylälehto esittelypuheenvuorojen jälkeen toimittaja Markus Liimatainen tenttasi heiltä mielipiteitä muun muassa SKAL:n haasteista ja vahvuuksista, jäsenhankinnasta ja edunvalvontatyön jatkosuunnitelmista. Lisäksi panelistin vastasivat siihen, millainen on  heidän johtamistyylinsä ja mikä erityisesti tekisi heistä parhaan puheenjohtajan SKAL:lle. Yleisöstä kumpusi myös kysymys ilmastomuutosasiaan suhtautumisesta.

Etäisyys on turvallisuutta.

Turvallisesti yhdessä

Liittokokouksen järjestelyt olivat turvallisuussyistä poikkeavat, mutta tuttuakin tutumpana kajahti varsinaisen kokouksen alussa Vaskitrio Vulcanin soittamana  Ankkurit ylös -kappale.

Paikalla auditoriossa oli 130 virallisen liittokokousedustajan lisäksi toimihenkilöitä sekä kunnia- ja ansiomerkeillä palkittavia.

Teppo Mikkola saapui näyttävästi ”Ässämersulla” Messukeskukseen. Kuljettajan asussa Seppo Voutilainen.

Puheenjohtaja, talousneuvos Teppo Mikkola Mynämäeltä iloitsi siitä, että sai pitää viimeiseksi jäävän liittokokouksen avauspuheen kotiseudullaan. Hän luonnehti puheessaan vuotta 2019 loppujen lopuksi hyväksi vuodeksi, vaikka maailma ympärillämme muuttui paljon. Myös tämän vuoden poikkeuksellisissa olosuhteissa kuljetusyrittäjät ovat  hoitaneet työnsä hyvin. Mikkola kertoi perusteellisesta myös SKAL strategia 2030 -työstä, joka linjaa järjestön tulevaisuuden suuntaa.

Esityksensä loppupuolella Teppo kertoi, että oli nauttinut puheen kirjoittamisesta paljon, mutta vielä tyytyväisempi oli saadessaan esittää sen. Liikuttuneena hän kiitti yhteisistä vuosista ja totesi, että olemme aina olleet samalla puolella, vaikka arjessa emme aina samaa mieltä.

Liittokokouksen puheenjohtajina toimivat Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n puheenjohtaja Ralf Hellsberg (vas.) ja hallituksen jäsen Sami Mäkinen. Keskellä toimitusjohtaja Iiro Lehtonen.

Aktiivistatoimikuntatyöskentelyä

Kokouksessa käsiteltiin työjärjestyksen mukaiset asiat. Toimitusjohtaja Iiro Lehtonen esitteli SKAL strategia 2030 -esityksen, toimintakertomuksen ja -suunnitelman sekä talousasiat. Vuoden 2020 talousarvioon hyväksyttiin kolmen euron automaksun korotus. Äänestyksen jälkeen puheenjohtajiston palkkiot päätettiin säilyttää ennallaan.

SKAL strategia 2030 -toimikunnan esitys täydennettiin ponnella, samoin taloustoimikunnan, vaalitoimikunnan ja aloitetoimikunnan esitykset. Aloite koski moottorikäyttöisen ajoneuvon asiakirjoja koskevia rikkomuksia. Vaalitoimikunta esitti liittokokoukselle, että yhden lisäjäsen ja varajäsenen paikan hallitukseen saavat ne yhdistykset, joiden jäsenyritysten automäärä on vähintään 1 750. Vaalitoimikunnan esitys hyväksyttiin äänestyksen jälkeen.

Toimitusjohtaja Iiro Lehtonen kertoi, että edellisenä päivä hallituksen kokouksessa oli hyväksytty uusi erikoisjärjestö SKAL Ympäristöyritykset ry. Uudella yhdistyksellä on SKAL:n hallituksessa yksi edustaja ja hänellä  varajäsen.

SKAL:n uusi puheenjohtajisto: puheenjohtaja Jani Ylälehto Pihtiputaalta (kesk.), 1. varapuheenjohtaja Jari Välikangas Kauhavalta (vas.) ja 2. varapuheenjohtaja Jani Salmela Kurikasta.

Jännittävät vaalit

Puheenjohtajiston valinta oli odotettu, erittäin mielenkiintoinen osa kokousta. Kaikki puheenjohtajiston paikat ratkesivat vasta toisella äänestyskierroksella. Pitkäaikainen varapuheenjohtaja Pekka Valtonen Tammelasta ei ollut enää käytettävissä tehtävään.

SKAL ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2022 valittiin järjestön hallituksen jäsen, SKAL:n ensimmäisenä varapuheenjohtajana toiminut kuljetusyrittäjä Jani Ylälehto, 46, Pihtiputaalta. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi  valittiin Jari Välikangas, 61, Kauhavalta, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Jani Salmela, 44, Kurikasta.

Vuodesta 1999 SKAL:n jäsenenä ollut Jani Ylälehto valittiin SKAL:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi vuonna 2018. Hän on toiminut pitkään eri luottamustehtävissä, muun muassa Kuljetuskeskusten Liiton  puheenjohtajana ja SKAL:n hallituksen asiantuntijajäsenenä vuodesta 2013 vuoteen 2018 sekä Pihtiputaan kunnanhallituksen puheenjohtajana 2012–2017. Ylälehto on koulutukseltaan tietotekniikan insinööri. Hänen  yrityksensä Jani Ylälehto Oy liikennöi puutavara-, rahti- ja sorakuljetuksia viidellä kuorma-autolla sekä ruoka- ja pyykkikuljetuksia kolmella pakettiautolla. Yritys työllistää kymmenen henkilöä.

Väistynyttä puheenjohtaja Teppo Mikkolaa onnittelemassa kävi useita delegaatioita.

Tilaisuus keskusteluineen ja monine äänestyksineen venyi niin pitkäksi, että kokouksen päätyttyä Messukeskus tyhjeni nopeasti. Myös pandemiasta johtuen laajamittainen juhlinta sekä kiitos- ja onnitteluseremoniat jäivät pois tuolta illalta. Väistynyttä puheenjohtaja Teppo Mikkolaa onnittelemaan saapui kuitenkin useita delegaatioita, ja kuulimme hauskoja ja liikuttavia puheita. Henkilöstö pääsi tapaamaan uusia puheenjohtajia tuoreeltaan seuraavan maanantain liittokokouskahveilla Helsingin Kuljetuskuutiossa. Lämpimät onnittelut SKAL:n puheenjohtajistolle ja hallituksen jäsenille!

SKAL:n hallituksen jäsenet 26.9.2020 – liittokokous 2022

Liittokokouksen julkilausuma

Yhteiskuva kunnia- ja ansiomerkkien vastaanottajista. Kuvassa oikealta Harri Aho, Ari Ho - takainen, Jari Lindroos, Eero Tommola, Sami Mäkinen, Timo Nurminen, Markku Toivola ja Pekka Valtonen.

Liittokokouksessa luovutetut kunnia- ja ansiomerkit

Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristi:Harri Matti Tapio AhoSuomen Leijonan Ritarikunnan ansioristi:Ari Juhani Hotakainen Jari Pekka Henrik Lindroos Jukka Eero Tapio TommolaSuomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein:Sami Pekka Mäkinen Timo Johannes Nurminen Markku Juhani ToivolaAmmattiautoliiton kultainen ansiomerkki:Jari Pekka Valtonen

Seuraava liittokokous Vantaalla kesäkuussa 2021

Vantaan Kuorma-autoilijat ry:n puheenjohtaja Jari Lindroos toivotti lopuksi kaikki tervetulleiksi ensi vuoden liittokokoukseen Vantaalle. Kokous järjestetään työkokouksena Flamingossa 12.6.2021.