Kansanedustajat raskaalla kalustolla syysistuntokauden avajaisiin

Valtakunnallisena Yrittäjän päivänä tiistaina 5. syyskuuta eduskuntatalolla kävi kuhina, kun Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n kummiyrittäjät toivat lähes neljäkymmentä kansanedustajaa kuorma- ja pakettiautoilla työpaikalleen. Vaalikaudella 2007–2011 alkanut perinne jatkuu vahvana ja arvostettuna. Yrmeitä ilmeitä ei pylväiden edustalla nähty.

Kummiyrittäjätoiminta on tapa pitää henkilökohtaisesti yhteyttä päättäjiin. Kun suureen saliin tulee päätettäväksi asioita, joilla voi olla vaikutusta tavaraliikenteeseen, kannattaa kansanedustajan ennen äänestysnapin painamista kääntyä oman kummiyrittäjän puoleen.

Kummitoiminta 2023–2027 ja kuljetusten järjestely käyntiin

Kummiyrittäjätoiminta ja kuljetusten järjestely käynnistyivät heti uuden eduskunnan aloitettua työnsä huhtikuun vaalien jälkeen. SKALin alueyhdistykset alkoivat kerätä listaa kummitehtävästi kiinnostuneista aloittaen niistä, jotka olivat olleet tehtävässä edellisellä hallituskaudella. Moni halusi jatkaa, vaikka nimikkokansanedustaja olisi jäänyt pois.

Kutsuimme kummit ensimmäiseen Teams-infoon huhtikuussa. Kesällä oli toinen ja ennen 5.9. kuljetuksia kolmas. Kuljetusten jälkeen syyskuussa oli purku- ja keskustelutilaisuus. Infoissa käytiin läpi kummitoiminnan ja kuljetusten järjestelyiden ohella edunvalvonnan ajankohtaista tilannetta ja SKALin hallitusohjelmatavoitteita. Tietoa virtasi myös sähköpostitse.

Kansanedustajat saivat ensimmäisen kutsun kummitoimintaan ja kuljetuksiin kesäkuussa ja uudestaan elokuussa. Sovimme myös kuljetusten järjestelyistä eduskunnan kanssa ja hankimme lupia kaupungilta sekä poliisilta. Oman jännitysmomenttinsa tarjosi Mannerheimintien remontti, joka oli etenemässä tasaiseen tahtiin kohti eduskuntataloa. Lupa kaupungilta kuitenkin heltisi.

Kummiyrittäjäposti kulki vilkkaasti kuljetusten h-hetken lähestyessä. Elokuussa kummit saivat postin kuljettamana tietopaketin, jossa oli kirjallisuutta kansanedustajalle evästykseksi sekä SKAL-kyltti ajoneuvoon. Suuri osa kummiyrittäjistä huolehti itse kansanedustajan kontaktoinnista, ja lisäksi SKAL-alueyhdistykset ja SKAL ry:n toimiston väki osallistuivat hankkeeseen. Kaikki alkoi olla valmista.

Railo eduskuntatalon edessä

SKAL on kuljettanut kansanedustajia istuntokautta avaamaan vaalikaudesta 2007–2011 alkaen. Kyseessä on kunnioittavassa hengessä tarjottu hyvän mielen kyyti. Tämän saattoi todistaa kuka tahansa, joka eksyi tiistaina 5.9. eduskuntatalon kiveykselle ja SKALin teltalle, jolla kymmenisen skalilaista päivysti tulijoita vastaanottamassa.

Tapahtumaviikkoa edeltävällä viikolla tihkui uutisia, joiden mukaan eduskuntatalon ja Musiikkitalon välissä on ammottava railo, jonka yli kulki henkilöautoille tarkoitettu silta. Otimme yhteyttä kaupunkiin ja urakoitsijaan, ja pidimme työmaakokouksen. Tapahtumapäivänä railo oli ummessa ja kuljetukset saattoivat alkaa.

Tapahtumapäivän lähestyessä kuljetuksia sovittiin kiivaasti ja Teamsin excel-tiedosto päivittyi hetki hetkeltä. Kaikki huipentui tiistaiaamuun 5.9. kun kuljetuksia alkoi vyöryä eduskuntatalon kiveykselle. Välillä autoja riitti tungokseksi asti. Siksi olikin hyvä, että vastaanottajia oli paljon. Kun kuljetus oli saapunut, arvovaltaiset ”vänkärit” autettiin pois ajoneuvoista. Kummi liittyi seurueeseen, ja valokuvaustuokion jälkeen kummit ja kansanedustajat tavattiinkin jo teltalla kahvittelemassa.

Jokainen kuljetus on arvokas

Jokainen kuljetus on yhtä arvokas, saapui se sitten eduskuntaan tai maakunnan liikenneasemalle. Toivomme myös, että kuljetuksia edelleen järjestetään, kunnes kaikki halukkaat kansanedustajat saavat sen kokea.

Lämmin kiitos kaikille SKAL-kummiyrittäjille, kuljetuksiin tai niiden järjestelyihin osallistuneille skalilaisille ja tapahtuman mahdollistaneille viranomaisille sekä totta kai kansanedustajille, jotka vastasivat kutsuumme!

Tämä on perinne, josta aiomme pitää kiinni.

Kummiyrittäjät saavat ja hankkivat tietoa

Kuljetusyrittäjäkummiksi pääsee, kun on kiinnostunut henkilökohtaisesta vaikuttamistyöstä ja haluaa irrottaa siihen aikaa. Sen kummempia henkilökohtaisia tai yritykseen liittyviä vaatimuksia ei ole. Kansanedustajia on 200, ja jokaiselle on tarkoitus nimetä kuljetusyrittäjäkummi. Suurimmalla osalla kummi jo onkin, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, aivan kaikki kansanedustajat eivät asiasta tiedä.

Kuljetukset neljän vuoden välein

SKAL kutsui kuljetuksiin kaikki kansanedustajat. Eduskuntatalolle asti saapui lähes 40 kuljetusta eri puolilta Suomea. Osa edustajista sai kuljetuksen sekä kotimaakunnassaan että Helsingin päässä. Edustajia osallistui lähes kaikista eduskuntapuolueista. Kuljetuksia kannattaa edelleen toteuttaa. Materiaalipakettia voi tiedustella: viestinta@skal.fi

Kuljetusten yhteydessä käsiteltyjä teemoja 

  • Määrärahojen turvaaminen tiestölle muun muassa Suomen saavutettavuuden, liikenneturvallisuuden, kuljettajien työturvallisuuden ja päästöjen vähentämisen vuoksi – tiestön korjausvelan kääntäminen laskuun.
  • Vihreät ratkaisut taloudellisesti kestävällä pohjalla - maltillinen jakeluvelvoite ja kustannustehokkaat päästöjenvähennysratkaisut  
  • EU-muutospaineet kuljetuskaluston enimmäismittojen ja -massojen suhteen – Pohjoismaiden on voitava pitää kiinni kansallisesta kalustokoosta ja ylittää sillä maiden rajat  
  • Toimialan kuulemista ja ennakoivuutta lakien säätämiseen – pääomavaltaisella alalla ennakoimisen kyky on äärimmäisen tärkeää  
  • Toimialajärjestöjen asiantuntemuksen täysimääräinen hyödyntäminen - järjestöt mukaan erilaisiin valmisteleviin työryhmiin kuten esimerkiksi Liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12) päivittäminen 
  • Työvoiman turvaaminen alalla - ammatillisen koulutuksen riittävä rahoitus ja alalletulon joustavoittaminen. 

Lisää kuvia ja tunnelmia Facebook-sivuilla.