Rekan sisätila syttyi palamaan – kuljettaja sairaalaan

Kuopiolainen kuljetusliike Heikki Tukiainen Oy koki helmikuun alussa ikävän yllätyksen, kun puutavararekan hytin sisätila syttyi palamaan. Kuljettajalle tuli vahinkoja palokaasujen hengittämisestä, ja hän vietti neljä päivää sairaalassa hengitystieoireiden vuoksi. Toimitusjohtaja Timo Tukiainen muistuttaa, että hytin palokaasut voivat olla hengenvaarallisia.

Onnettomuus tapahtui 3.2.2023 Tuusniemellä. Timo Tukiaisen mukaan hytin virallinen syttymissyy ei vielä ole tiedossa, mutta pahimmat palovauriot ja tuhot olivat kojelaudan keskiosassa.

-Kuljettaja huomasi kuormanteon aikana, että nosturi lakkasi toimimasta auton sammumisen takia. Samalla hän huomasi liekkejä auton etuosassa, Tukiainen sanoo.

Hänen mukaansa kaikki tapahtui muutamassa minuutissa. Juuri aiemmin kuljettaja oli auton hytissä eikä merkkejä tulipalosta ollut näkyvillä.

Kuljettaja neljä päivää sairaalassa

Kuljettaja sai voimakkaita oireita palokaasujen hengittämisestä, kun hän haki tavaroitaan hytistä. Hän oli saanut luvan palomiehiltä sen jälkeen, kun hytti oli tuuletettu kunnolla. Myös palomiehille tuli oireita seuraavana päivänä.

-Kuljettajamme vietti neljä päivää sairaalassa hengitystieoireiden vuoksi ja oli kaksi viikkoa sairaslomalla keuhkojen vajaan toiminnan vuoksi. Hänen omien sanojensa mukaan happi ei vaan kulkenut, Tukiainen kertoo.

-Kaikki sydän- ja keuhkoperäisiä oireita aiheuttavat oireet johtuivat vaarallisten palokaasujen joutumisesta verenkiertoon hengityksen kautta, hän jatkaa.

Nyt kuljettaja on päässyt palaamaan takaisin töihin, mutta palautuminen otti aikansa. 

-Noin kuukauden verran oli hieman tuntemuksia vajaammasta hengityksestä, eikä hän vieläkään ole sataprosenttisesti ennallaan. Keuhkot tuntuvat olevan vielä melko vereslihalla, mutta onneksi parempaan päin koko ajan.

Onnettomuuden vuoksi myös hytti meni kokonaisuudessaan vaihtoon. Lisäksi auto oli poissa käytöstä 8–9 viikkoa.

-Tietysti tästä aiheutui yrityksellemme myös merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Tällaisen maailmantilanteen aikana ei ole helppoa saada korvaavaa ajoneuvoa tilalle.

Ovet kiinni palon sattuessa

Tukiaisen viesti muille on selvä: vastaavissa tilanteissa hytin ovet on pidettävä ehdottomasti kiinni.  Palo tukahtui itsekseen, kun ovia ei avattu.

-Hätäkeskus neuvoi hakemaan autosta sammuttimen ja pyysi aloittamaan alkusammutuksen. Kuljettaja toimi järkevästi, kun kieltäytyi avaamasta ovia ja menemään voimakkaasti palavaan autoon.

Kuljettajaa kehotettiin hakemaan palosammutin ja pysymään kaukana autosta vasta siinä vaiheessa, kun hän kertoi hätäkeskukselle, että liekit leimahtelevat voimakkaasti. Palomiesten mukaan yksi vaahtosammutin ei olisi riittänyt millään sammuttamaan vastaavaa paloa.

Tukiainen korostaa, että missään nimessä autoon ei kannata mennä myöskään heti palon jälkeen.

-Tästä aiheutui suurimmat henkilövahingot, vaikka hytti oli jo tuuletettu pelastuslaitoksen toimesta, Tukiainen päättää.