”Olen syntynyt dieseliä suonissani”

Mika Fonsell syntyi Somerolla juuri ennen kuin vanhemmat muuttivat pääkaupunkiseudulle, jossa isä työskenteli Keskon kuljettajana. Somerolle perhe palasi 1970-luvun puolivälissä ja isä perusti kuljetusyrityksen. Mika sai olla isänsä mukana polvenkorkuisesta.

– Autoala on ominta itseäni, siksi voin heittää, että olen syntynyt dieseliä suonissani, Mika nauraa.

– Siinä on varmasti myös syy autotekniikan opiskeluihin.

Rekkakortin Mika suoritti jo ennen asepalvelusta ja sai ajokokemusta isänsä yrityksessä.

– Minut hyväksyttiin autojoukkoihin Hämeenlinnaan, mutta anoin siirron autojoukkoihin Turkuun, koska tyttöystäväni – nykyinen vaimoni – oli siellä. Siirto johti myös tulevaan ammattiini, sillä viedessäni komppanian ajoneuvoja katsastukseen kuulin, että asemalla tarvitaan lisää katsastajia. Sain komennuksen hommiin ja sitten ala vei mennessään.

Mika toimi katsastusmiehenä -90 luvun alun. Ensimmäiseen päällikkötehtäväänsä Autorekisterikeskuksessa hänet nimitettiin vuonna 1994. Sitten kaverit houkuttelivat hänet -90 luvun lopulla katsastusaseman osakkaaksi Raumalle kahdeksaksi vuodeksi.

Vuonna 2007 Mika pyydettiin töihin A-Katsastukseen. Seuraavan organisaatiomuutoksen jälkeen hänestä tuli aluejohtaja ja vuodesta 2013 Mika on ollut myyntijohtajana  A-Katsastuksella ohjaten koko maan myyntiä.

– Tapaan paljon asiakkaita, vuosittain kertyy auton mittariin 60 000 ajokilometriä. Asiakkaitani ovat kuljetusyritykset, automaahantuojat, korjaamot ja autonvalmistajat. Haluan saada  heidän kanssaan aina koko yhtälön toimimaan. Kaikkien pitää tietää etukäteen, miten asiat etenevät.

Mika Fonsell sanoo, että katsastuksissa elektroniikka tulee edelleen lisääntymään päästö- ja turvajärjestelmien mittauksissa. Kaasu ja sähkö yleistyvät ajoneuvojen käyttövoimana, mutta eivät sivuuta dieseliä vielä pitkiin aikoihin raskaassa kalustossa.

– Meillä on tarvittavat mittarit ja laiteet, joilla voi tarkastaa kaikki ajoneuvot. Henkilökuntamme on erittäin ammattitaitoista. Uusien säädösten tultua tietoomme, siirtymäsäännöstenmukaisesti päivitämme mittauslaitteet kaikelle kalustolle sopiviksi.

A-Katsastus-konserniin kuuluvat katsastusasemat ja toimipisteet ovat kaikki täysin kotimaisia, joten heillä on oikeus käyttää Avainlipputunnusta. Kolme katsastusyhtiötä fuusioituivat ja 1.11.2020 jälkeen A-Katsastus Oy, A-Katsastus Piste Oy ja Yksityiset K-asemat Oy muodostavat A-Katsastus Oy:n. Lisäksi konserniin kuuluu myös kuljettajantutkintoja ja tieliikenteen lupapalveluja tarjoava Ajovarma Oy.

– Kuljetusyrittäjät tuntevat palvelumme hyvin. Palvelu on meille tärkeä asia, haluamme hoitaa työmme niin, että sinun ja perheesi on turvallista liikkua liikenteessä.

Vuonna 2010 Somerolle rakennettu koti järven rannalla on tukikohta, jossa Mika viihtyy vaimonsa ja kahden vielä kotona asuvan lapsensa kanssa. Kaksi vanhinta ovat jo muuttanut omilleen.

– Olen aktiivisesti mukana Someron Lions Clubin toiminnassa. Esimerkiksi Someron joulukadun avajaisissa olemme hoitaneet liikenteenohjauksen. Nuorimman pojan  koripalloharrastuksessa pyörin mukana vanhempana ja toimitsijana. Kertausharjoitukset lähes vuosittain tuovat minulle irtioton arjesta, kertoo reservin majuri Mika Fonsell.