Luonnonkaunis Tuusniemen kunta sijaitsee Itä-Suomen keskipisteessä, Kuopion ja Joensuun puolivälissä. Tapaan pienessä, 2 600 asukkaan kunnassa kauniina kesäpäivänä kolme aikataulutettuun yrittäjäelämäänsä tyytyväistä, motivoitunutta nuorta. Moni tuttu varoitteli, ettei sisarusten kannata perustaa yhteistä yritystä, eikä varsinkaan ottaa toisen aviomiestä mukaan. Riitaahan sitä tulisi.
Ei tullut riitaa
Sanna Tervo-Tukiainen, Sannimari Tervo ja Iisakki Tukiainen ovat todistaneet väitteet perättömiksi. He pyörittävät yrityksiä hyvässä yhteishengessä, toisiaan kannustaen, kunnioittaen ja auttaen.
Hyvän pohjan onnistumiselle ovat luoneet aiemmat yrittäjäpolvet; sisarusten vanhemmat kuljetusyrittäjät Pirjo ja Hannu Tervo sekä ukki Eino Tirkkonen. Eino on Pirjon isä, joka perusti vuonna 1953 raakamaitoa kuljettavan yrityksen.
– Yrittäjyys yhdistää meitä kaikkia. Se, että vanhemmat antoivat meidän osallistua kaikkeen, madalsi kynnystä jatkaa perheyritystä. He ovat edelleen neuvomassa, mutta eivät tuputa omia käsityksiään,Sanna toteaa.
Toiminta yrityksissä on muovautunut luontevasti niin, että Sanna ja Sannimari huolehtivat Valion jakelusta Kuljetusliike Tervo & Co. Oy:ssä ja Iisakki vastaa Tuusniemen Sora Oy:n maanrakennuspalveluista. Ympäristönhuollon palveluita hoidetaan yhdessä. Kaikki ovat osakkaina molemmissa yrityksissä.
Opintoja oman kiinnostuksen mukaan
Sannan ja Sannimarin huomaa ensinäkemällä sisaruksiksi. Ikäeroa heillä on vain kolmisen vuotta.
– Monet sekoittavat meidät keskenämme. Puhummekin välillä stereona, koska olemme olleet aina yhdessä. Vasta jatkoopiskeluaikana aloimme löytää eroavaisuuksia toisistamme, naiset nauravat.
Sisarukset suorittivat logistiikan perustutkinnot Kuopiossa. Sen jälkeen Sanna lähti Iisakin kanssa Kemiin, Sannimari jatkoi Kuopiossa.
Lukion käynyt Iisakki opiskeli koneinsinööriksi Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa ja Sanna samassa opinahjossa tradenomiksi. Sannimari luki Savonia ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologian insinööriksi. Jokainen kehitti ammattitaitoaan siihen suuntaan, mikä yritystoiminnassa eniten kiinnosti.
Olemme kuljetus- ja maanrakennusalan moniottelijoita, sillä lailla varmistamme tulevaisuuden, kertovat Sanna Tervo-Tukiainen (vas.), Iisakki Tukiainen ja Sannimari Tervo.Sukupolvenvaihdoksenkautta vastuuseen
Sukupolvenvaihdos vuonna 2015 oli iso operaatio. Palkkasimme avuksi konsultin, joka hallitsi juridiset ja verotukselliset kuviot. Operaatio oli raskas, myös henkisesti, varsinkin luopujille. Äiti ja isä ovat kyllä tässäkin näyttäneet positiivisen puolensa ja sopeutuneet loistavasti, Sannimari kiittää.
Sama konsultti hoiti vuonna 2016 myös Tuusniemen Soran yrityskaupan. Maaainespuolen yrityksen perusti 1950-luvulla Raimo Räsänen, jonka kumppaneina Tervot olivat useita vuosia. Yrityskauppa tehtiin Raimon pojan Heimo Räsäsen eläköityessä.
– Olin aluksi Tervoilla palkattuna työntekijänä. Nykyisin vastaan Tuusniemen Soran toiminnasta. Soramonttumme kupeessa sijaitsevat hallimme ja toimistomme. Jalostamme maa-aineksia ja palvelemme yksityisiä asiakkaitamme, yrityksiä ja lähikuntia monipuolisesti, Iisakki kertoo.
Tuusniemen Soralla on oman maa-ainesalueen lisäksi vuokrattuja alueita. Soramontuilla on jalostustyöhön murskauslaitos ja seula, useita kaivinkoneita sekä pari pyöräkuormaajaa ja kuljetuksiin kaksi maansiirtoautoa.
– Olemme laajentaneet maanrakennuspuolen toimintaa, koska kysyntää on ollut. Monialayrittäjinä hoidamme maa-ainestoimituksia ja urakointia lähikunnille, Iisakki jatkaa. Palveluiden valikoimaan kuuluvat lisäksi ympäristöhuoltotyöt kuten vaihtolavakuljetukset ja likakaivojen tyhjennykset. Sannimari on erikoistunut jätevesijärjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen. Kalusto on pääosin Iisakin vastuulla ja kaikki maansiirtopuolen työntekijät osallistuvat sen perusylläpitoon. Maitoautojen isommat huollot kuuluvat huoltosopimuksiin.
Valion maitoa volvoilla
Valion maidonkuljetukset ovat sisarusten aluetta. Ne hoidetaan perinteisesti Volvoilla. Vuoden alusta Valio optimoi reittejään. Tervon autot liikennöivät nyt Kuopion, Tuusniemen ja Pohjois-Karjalan alueella.
Sannimari on omien sanojensa mukaan yrityksen ”sekatyömies”. Äitiysloman aikana työt ovat jääneet vähemmälle, mutta perheen uusi omakotitalo on valmistunut.
– Korvaamaton apu Valion jakelussa ovat äitiyslomani aikana olleet vanhempani, jotka panostavat jatkossa yhä enemmän lastenhoidon puolelle, Sannimari naurahtaa.
Uuteen taloon tutustuessamme sisarukset kertovat, että ainoaksi harrastuksesi heidän perheissään voi nimetä omakotitaloasumisen. Joskus syksyllä ja talvella irrottaudutaan sentään Lappiin viikoksi.
Oppia yritysjohtamiseen
Sanna on lähdössä yövuoroon Valion jakeluajoon. Matkalla Kuopioon poimimme mukaan kuljettajan, joka tulee harjoittelemaan uutta reittiä. Sanna kertoo, että toistaiseksi molempiin yrityksiin on löytynyt tarvittaessa uusia kuljettajia ammattioppilaitoksista ja puskaradion kautta. Iältään työntekijät ovat 25–60 -vuotiaita.
– Johtamisessa suosimme yhdessä tekemisen -meininkiä ja kaikki hyväksyvät naisjohtajat. Siihen on totuttu jo äitimme aikana, Sannimari sanoo.
Nuoret yrittäjät ovat tehneet merkittäviä investointeja ja arvioivat, että käytäntö opettaa heitä vielä paljon taloudellisen puolen hallinnassa. Vanhemman yrittäjäpolven vinkeistä otetaan aina opiksi. Lähiajan suunnitelmissa on muuttaa toimistoja seurantatyökalut digitaalisemmiksi. Itämässä on myös ajatus ASKI+ -sovelluksen hankkimisesta. Sanna on suorittanut SKAL Ladyt -ryhmässä yrittäjän ammattitutkintoa. Koulutuksen aikana hän on muun muassa päivittänyt yrityksen toimintasuunnitelman.
– Opiskelusta oli valtavasti hyötyä. Talouspuolen suunnittelu ja hallinta kirkastui rautaisen ammattilaisen, Timo Valtosen opetuksessa. WhatsApp -ryhmältämme saan tarvittaessa heti mielipiteitä, jos joku asia mietityttää. Toivon, että Iisakki ja Sannimari voisivat myös irrottautua vastaavaan koulutuksen.
Erityiskiitoksen ansaitsee myös kuljetus- ja maansiirtoalaa tunteva tilintarkastaja, joka auttaa nuoria yrittäjiä ymmärrettävällä kielellä eli savoksi.
PS. SKAL auttaa sukupolvenvaihdoksissa.Lue lisää: Hyvin suunniteltu sukupolvenvaihdos varmistaa liiketoiminnan jatkumisen