Menestystutkija nauttii työstään ja elämästä

Tapaan aurinkoisesti hymyilevän professori Satu Uusiauttin Helsinki-Vantaa lentokentällä. Hän on poikansa kanssa matkalla Rovaniemelle töihin muutamaksi päiväksi.

Satun juuret ovat pohjoisen Suomen kamarassa. Lapsuudenmaisema oli Rovaniemen maalaiskunnan Autti. Myöhemmin perhe asui vanhempien töiden myötä Pohjois-Suomessa eri paikkakunnilla.

Satu Uusiautti opiskeli Lapin yliopistossa Rovaniemellä ja valmisteli työmenestystä käsittelevää väitöstutkimustaan, kun hän rakastui nykyiseen mieheensä. Satulla ei ollut aluksi aikomustakaan muuttaa Napapiirin eteläpuolelle, mutta rakkaus vei, ja vannoutunut pohjoisen nainen muutti Nurmijärvelle maalaismaisemaan. Hän jatkoi silti opiskeluaan Rovaniemellä ja teki määräaikaisia akateemisia töitä sekä etelässä että pohjoisessa.

– Akateemisten pätkätöiden lisäksi olen ehtinyt tienata monenlaisissa töissä, kuten siivoamalla ja maaston raivaustöissä.

Vuonna 2008 Satu väitteli kasvatustieteen tohtoriksi. Amerikkaan häämatkallaan ihastunut pariskunta osti samana vuonna talon Floridasta ja matkusti sen jälkeen kahden maan väliä. Amerikassa Satu sai uusia näkökulmia tutkimustyöhönsä. Amerikkalaiset osaavat hänen mielestään iloita aidosti menestyksestään, kun me suomalaiset taas vähättelemme itseämme.

– Minä iloitsen ja olen ylpeä siitä, että minut nimitettiin Suomen nuorimpana kasvatustieteen professoriksi Lapin yliopistoon vuonna 2017. Sen jälkeen perheemme palasi Suomeen.

Tutkimustyö menestymisen merkityksestä jatkuu ja Satu Uusiautti katselee ilmiötä yhä uusista näkökulmista. Hän on tehnyt tutkimuksia koululaisten, opiskelijoiden ja alkuperäiskansojen parissa sekä johtamistutkimuksia. Satun mielipiteitä menestymisestä voitte lukea artikkelista Usko itseesi ja vahvista itsetuntoasi. Hän on julkaissut aiheesta tämän vuoden alussa myös kirjan Tunnista vahvuutesi ja menesty.

Nykyiseen kasvatustieteen professorin työhön Lapin yliopistossa sisältyy tutkimustyön lisäksi paljon opetusta sekä väitöskirjojen ja pro gradu -tutkielmien ohjausta. Osan työstä Satu voi tehdä etänä kotoa Nurmijärveltä. Jatkuva matkustaminen on kuitenkin kysytyn puhujan arkipäivää. Työmatkat Rovaniemelle ja muualle Suomeen Satu useimmiten lentää, mutta hän viihtyy hyvin auton ratissa.

Satu on onnellinen perheestään, hyvistä ystävistä ja hauskoista kohtaamisista työtovereiden ja opiskelijoiden kanssa. Myös yksin touhuaminen on välillä miellyttävää. Ruuhkavuosia viettävällä Satulla ei ole vapaa-ajan ongelmia.

– Luen mielelläni paljon, hoidan kotitaloa ja touhuan kesämökillä Auttissa ilman sähköä ja juoksevaa vettä sekä kalastelen yhdessä perheeni kanssa. 

Lue myös

Usko itseesi ja vahvista itsetuntoasi