Matkamiehen toinen koti Volvon pidennetyllä ohjaamolla

Ongelmana on kuitenkin ollut vaihtoehtojen vähyys. Ainoa eurooppalainen kuorma-autonvalmistaja, joka pystyy tarjoamaan suoraan tehtaalta suurivolyymisen ohjaamon, on Volvo. Alun perin Australian markkinoille suunniteltu pitkällä ohjaamolla  varustettu Volvo FH XXL on saatavilla myös meillä Suomessa. Ohjaamon takaseinä on rakennettu 25 senttimetriä taaemmaksi ja tila on käytetty ohjaamon vuoteen leveyden kasvattamiseen. Lisätilaa on saatu 600 litraa. Ohjaamon rakennemuutokset täyttävät valmistajan turvastandardit.

Keravalaisen MJS-Truckingin omistajan, kuljetusyrittäjä Mika Simon yksilö on ensimmäinen maahantuotu nelossarjan Volvo FH:n XXL-ohjaamoinen yksilö. Auto tuotiin Suomeen juuri ennen koronakevättä ja viimeistely aloitettiin välittömästi. Auto ostettiin merisäiliökonttien ajoon pitkille kotimaahan suuntautuville ajomatkoille.

Yhteistyössä paikallisen MMR-Metallirakenteen kanssa auto varusteltiin täyttämään työtehtävän vaatimukset. Lopputulos on onnistunut, tyylikäs työkalu, jolla kelpaa ajella. Pakolliset lepoajatkin ohjaamossa viihtyy. Tilasta ei ainakaan ole puutetta. Huolellisesti ja omistajan antamien ohjeiden mukaan tehdyt työtasot sekä minimaalinen mutta näyttävä koristus on onnistunut. Mikään ei pistä häiritsevästi silmään, mutta yksityiskohdat näkyvät, kun niitä tarkkailee huolellisesti.

Ohjaamon takaseinän siirtoa ei huomaa jollei taita sivuilmanohjaimia. Sivusta katsottuna auto näyttää normaalilta suurohjaamolta. Sisään kiivetessään huomaa eron. Ohjaamossa on 211 sentin seisomakorkeus siitä huolimatta, että siinä ei ole tasalattiaa. Tilaa riittää, vaikka koripallon pelaajalle. Vuoteen pituus on 213 senttiä ja leveys 106 senttiä. Tarvittaessa vuoteeseen mahtuu pariskuntakin. On huimaa nähdä miten paljon 25 lisäsentillä on saatu aikaan.

Mika Simon omistama XXL-ohjaamoinen Volvo FH4 on hieno esimerkki auton omistajan suunnittelemasta, oman näköisestä työkalusta. Tarkoin harkitulla varustelulla on saatu aikaan ajokki, jolla on helppo tehdä työtä ja viettää määrätyt lepoajat. Hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa tämä onnistuu, kun kaikki työhön osallistuvat puhuvat yhteistä kieltä