Maansiirtoa ja ympäristönhuoltoa

Maarakennus- ja ympäristönhoitokoneiden suurtapahtuma Maxpo 2023 keräsi yli 13 000 ammattilaista tutustumaan alan uutuuksiin. Kesän vaihtuessa syksyyn keli oli lämmin mutta sateinen. Tämä ei pahemmin haitannut maanrakennusalan ammattilaisia, jotka ovat varmasti tottuneet käyttämään työssään kumisaappaita.

Kuorma-autojen maahantuojat olivat liikkeellä tavallista pienemmällä porukalla. Hyvinkään lentokentällä oli näytillä vain muutaman maahantuojan osasto. Ehkä näyttävin ajoneuvo oli Volvon osastolla esitelty sähkökäyttöinen Volvo FM Electric, joka oli varustettu Palfingerin nosturilla. Nordic Truck Center esitteli ensimmäisen työhön lähtevän kasettiyhdistelmän veturinsa DAF XFC:n. Scanian osaston päätähtenä oli tienhoitoauto.

Tienhoitoautoja näkyi myös muilla niiden valmistukseen keskittyneiltä yrityksiltä. Yksi näyttävimmistä kuorma-autoista, sananmukaisesti, oli Ramuddenin varustama TMA-auto, jolla turvataan tiealueella työskentelevien turvallisuutta. Alueella oli näytillä polttoaineen kuljetuksiin tarkoitettu säiliöauto. Sen turvalaitteet asentanut lahtelainen yritys, Busspro Oy:n kysyi säiliön teippauksissa aiheellisesti, onko kyseessä maamme turvallisin vaarallisten aineiden kuljetuksiin käytettävä ajoneuvo? Näytillä ollut auto oli varustettu yrityksen suunnittelemalla FireCare palonsammutuslaitteistolla, sekä TPMS-järjestelmällä, joka valvoo renkaiden ilmanpainetta sekä pyörien ja laakereiden lämpötiloja ja hälyttää jos havaitsee lämpötilan nousun. Myös säiliön sähköasennuksiin oli kiinnitetty huomiota.

Eräät mielenkiintoisimmista laitteista oli mielestäni kahden renkaisiin erikoistuneen yrityksen erikoisvarustellut nosturiautot, joiden avulla pystytään vaihtamaan raskaan kaluston rengas tienpäällä. Näiden kapasiteetti riittää jopa isojen dumppereiden renkaan vaihtamiseen paikan päällä.

Vaikka kuorma-autoihin liittyvistä osastoista oli tänä vuonna pulaa, oli näyttelyssä nähtävissä laaja valikoima erilaisia maan muokkaukseen ja ympäristön rakentamiseen liittyviä laitteita. Vierailin itse messuilla sen ensimmäisenä päivänä torstaina, joka oli varattu myöskin eri oppilaitosten vierailuihin. Oppilaille oli järjestetty erilaisia seminaareja ja nuorten mielenkiinto alaansa kohtaan oli suurta. Vaikeista ajoista huolimatta tämä antaa luottoa huomiseen.