Leipurit – leipokaa!

Kuljetusalalla työskentelevä rovaniemeläinen Niko Kovalainen (26) oli mukana MTV3 -kanavan Koko Suomi leipoo -ohjelmassa. Hän ajaa UKK-Express Oy:lle Posio–Kuusamo ja Pello–Äkäslompolo -reiteillä. Menokuormassa on leipää ja pullaa, paluumatkalla paketteja.

- Työnantajani suhtautui ohjelmaan osallistumiseen hyvin innokkaasti. Viime kesän lomajärjestelyt hoidettiin niin, että pääsin kolme viikkoa kestäneisiin kuvauksiin.

Niko haki ohjelmaan nähdäkseen, onko hän niin hyvä leipuri, kuin muut kehuvat. Niko oppi leipomisen Ellu-tädiltä ja Iines-mummolta, jolta hän myös peri leivontavälineet ja reseptit.

- Onneksi ajan leipomotuotteita, niin eivät työkaverit oleta, että tuon aina omatekoista pullaa, Niko nauraa.

Suositun leivontaohjelman kuudes kausi kuvattiin Backbyn kartanossa Espoossa. Ohjelmassa 12 amatöörileipojaa kilpailee kahdessa tehtävässä. Finaali esitetään maanantaina 8.2. kello 20.00 MTV3-kanavalla.

Tammikuun alussa esitetyn jakson tekninen tehtävä oli ”kaiketon kakku”. Niko ei ollut aiemmin sellaista tehnyt, ja tekniset tehtävät suoritettiin aina ilman valmistautumista.

- Tehtävät kerrottiin meille vain muutamia minuutteja ennen kuin juontaja Anne Kukkohovi sanoi ”leipokaa”. Ei siinä paljon ehtinyt valmistautumaan tai suunnittelemaan. Kakkuni kuorrute ei ehtinyt jäähtyä kunnolla ja jäi löysäksi. Se vaikutti lopputulokseen niin, että jäin tehtävässä viimeiseksi, kertoo Niko.

Jakson taidonnäytetehtävään kilpailijat olivat etukäteen suunnitelleet kahvikakun, jossa tuli käyttää jotain juuresta. Yllättäen juuri ennen tehtävää heille kerrottiin, että teema on ”herkkuja hävikistä” ja tehtävässä sai käyttää juureksen lisäksi vain edellisten tehtävien ylijääneitä raaka-aineita. Niko tippui kilpailusta tässä jaksossa, kauden seitsemäntenä putoajana.

- Kokemus oli aivan mahtava. Opin erilaisia leivontatekniikoita, sain uusia ideoita ja samalla näin, miten tv-ohjelmaa tehdään. Olemme pitäneet yhteyttä kilpailijoiden kesken, joten sain ohjelmasta myös hyviä kavereita.

Kuorma-autot ovat olleet iso osa Nikon lapsuutta, sillä isä omisti Kuljetus Kovalainen Oy:n, jossa Niko työskenteli armeijan jälkeen. Välillä hän teki myyjän töitä, mutta palasi kuorma-auton rattiin. SKAL on Nikolle tuttu, sillä Kuljetus Kovalainen Oy oli vuoden 2014 SKAL Kuljetusyritys ja Niko oli paikalla liittokokouksessa Vaasassa, kun palkinto luovutettiin.

- Vaikka Etelä-Suomi houkuttelee, olen tyytyväinen, että olen saanut olla töissä. Ainakin korona-ajan yli pysyn kuorma-auton ratissa. Tavarat saadaan kauppojen hyllyille, kun tavaraliikenne toimii, joten alan tulevaisuus Suomessa näyttää minusta hyvältä. Jouluna tein kyllä aivan hulluna valkeita pipareita, kakkuja ja saaristolaislimppuja, mutta en ole vaihtamassa alaa ainakaan vielä.

Resepti Huojuvan rengaslavan tekemiseen löytyvät MTV3:n sivuilta https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/koko-suomi-leipoo-huojuva-rengaslava/7999244#gs.qh9yqw