Kuljetus Leistilä Oy on palkittu verkostoituja

Nakkilassa Leistilän kylässä Uusi-Lampolan tilalla ovat sateisena lokakuun päivänä paikalla Kuljetus Leistilä Oy:n vetäjät; aviopari Marja ja Olavi Jokela sekä heidän vanhin poikansa Ville.

Viimeksi tapasimme Lahdessa Sibeliustalolla juhlahumussa, kun Jokelat vastaanottivat SKAL Kuljetusyritys 2019 palkinnon. Nyt tunnelma vanhassa kotitalossa on leppoisa, vaikka työpuheluita pärähtelee tuhkatiheään. Miehet toteavat, että sähköinen viestintä on hyvä asia, mutta puhelimella päivittäiset ajojärjestely- ja kalustoasiat selviävät nopeimmin.

– Kiire ei ole hyvä, mutta toisaalta on aivan mahtava tunne, kun kaikki langat ovat omissa käsissä ja jokainen päätös ja puhelu johtavat tavoiteltuun tulokseen. Sellaisesta työpäivästä jää täydellisen onnistumisen olotila, toteaa Ville.

Olavi Jokela kertoo meidän olevan maatilalla, joka on ollut hänen suvullaan 1800-luvun lopulta saakka. Tilalla on 100 ha viljeltyä, joka hoidetaan omalla porukalla. Perheen pojista nuorempi Jaakko on opiskellut kuljetusalaa ja työskentelee yrityksessä kuljettajana. Hän on ottamassa jatkossa lisää vastuuta maataloustöistä ja suorittaa parhaillaan siihen liittyviä opintoja. Ville asuu perheensä kanssa muutaman kilometrin päässä. Tytär Annemari toimii eläinlääkärinä.

Maatalousyrittäjänä ja osa-aikaisena autonkuljettajana toiminut Olavi aloitti kuljetukset omalla jakeluautolla vuonna 1990. Seitsemän vuotta hän ajoi leipomotuotteita Porin alueella. Vuonna 1997 toiminta laajeni toisella autolla, kun hän sai asiakkaaksi Postin.

– Hankin toisen auton ja palkkasin ensimmäisen vakituisen kuljettajan. Toiminnan pääpiste siirtyi silloin Poriin, mutta toimisto on pysynyt kotona, Olavi toteaa.

Marja huomauttaa, että tyypillisesti uusia suunnitelmia ideoidaan keittiössä. Olavi istuu lempipaikallaan keinutuolissa ja Ville ruokapöydän ääressä.

– Minä puuhaa keittiöaskareita samalla, kun ideoimme uutta ja välitämme päivittäistä tietoa toisillemme, Marja hymyilee.

Kodin keittiössä on laadittu monet suunnitelmat yhdessä. Olavi istuu aina keinutuolissa, Ville keittiön pöydän ääressä ja Marja osallistuu puuhaten samalla kotiaskareita.

Olavi ja Ville Marjasta:

”Marja on äärettömän tunnollinen ja viimeisen päälle tarkka. Sivulauseisiinkaan ei saa jäädä epäselvyyksiä. Hän tulee luontevasti toimeen kaikkien asiakkaiden ja yhteistyötahojen edustajien kanssa.”

Marja ja Ville Olavista:

”Olavi on erittäin vastuuntuntoinen. Hän ei nuku, jos jotain on kesken. Hänen asiantuntemuksensa talousasioissa voi luottaa täysin. Tehdyt laskelmat vain vahvistavat hänen mielipiteensä.”

Marja ja Olavi Villestä:

”Ville pystyy tekemään päivittäistoiminnan päätökset salamannopeasti, koska hänellä on loistava kokonaisnäkemys toiminnastamme. Hänen antamaansa vastaukseen voi aina luottaa. Hän osaa myös antaa negatiivisen palautteen kauniisti.”

Euro on kova konsultti

Yrityksen toiminnan harkittu laajentaminen jatkui vuonna 2002, kun Jokelat aloittivat rakennustarvikkeiden kuljetukset. Marja vähensi töitään catering- ja puhdislaajastuspalvelupuolen ammattiopettajana ja siirtyi lopulta 2006 kokonaan omaan yritykseen. Samoihin aikoihin Jokelat saivat hoidettavaksi myös runkolinjoja Lahteen, Helsinkiin ja Tampereelle. Henkilökunnan määrä kasvoi kymmenellä.

Olavi Jokela loi uuden toimintamallin, kun ehdotti satakuntalaisille, keskenään kilpaileville rakennustarvikeyrityksille niiden tuotteiden jakelua loppuasiakkaille samassa kuormassa.

– Ajatus oli heille vieras, mutta hyvin perusteltuna yhteiskuljetusten tehokkuus ymmärrettiin. Ajoneuvojen täyttö- ja käyttöasteen kasvu toi etuja kaikille osapuolille. Euro on kova konsultti, naurahtaa Olavi Jokela.

Myöhemmin toimintamalli otettiin käyttöön myös leipomokuljetuksissa. Yhteiskuljetukset ovat vaatineen pitkäjänteistä työtä

– Kaikki epätietoisuus on keskusteltava asiakkaiden kanssa rakentavasti selväksi. Riittävän laaja asiakasverkosto turvaa toiminnan tehokkuuden ja luotettu kumppaniverkosto auttaa tasaamaan kysynnän vaihteluita sekä takaa kuhunkin kuljetustehtävään sopivimman ratkaisun. Olemme ajatelleet myös kuljetusten ympäristövaikutusten pienentämistä, Olavi kertoo.

Asiakaspohjan laajetessa Jokelat perustivat Leistilä Works Oy:n hoitamaan kuljetuksiin liittyvää terminaalitoimintaa. Henkilöstöpalvelut toimivat Leistilä Works Oy:n ja Leistilä Way Oy:n nimissä.

Tämän hetken tilanteesta Olavi ja Ville toteavat, että kuljetusmäärät kasvavat syyskuun alusta jouluun saakka tasaisesti. Määrissä näkyy selvästi esimerkiksi verkkokauppatuotteiden kasvanut suosio.

– Sopeutuminen markkinaympäristöön vaatii jatkuvaa miettimistä. Ajatuksia on palloteltava kotijoukkojen kanssa ja vietävä ne asiakkaille kehitysehdotuksina, kun ne on hiottu sataprosenttisesti valmiiksi, Olavi sanoo.

Ville uskoo yrittäjyyteen

Ville on sitoutunut yritystoiminnan jatkamiseen ja huolehtii nykyisin päivittäistyöstä, yhteydenpidosta kuljettajiin ja kaluston kunnossapidosta. Hän on hyvin perillä kokonaistilanteesta, joten Olavilla on mahdollisuus keskittyä yrityksen kehittämiseen ja strategiseen johtamiseen.

– Olemme luvanneet laadukkaan ja muutoksiin taipuvan palvelun. Siitä pyrimme pitämään kiinni ja muokkaamme asioita pienelläkin aikavälillä, Olavi sanoo.

Ville osallistuu neuvotteluihin asiakkaiden kanssa. Vanhempien mielestä hän on heistä kaikista tiukin raha-asioissa.

– Kun tätä tekee työkseen, pitää korvauksen olla kohdallaan eikä asiakkaiden kanssa saa lepsuilla. Isä on opettanut, Ville nauraa.

Marja (vas.), Olavi, Ville Rajala Winnovasta ja logistiikan perustutkintoa opiskeleva Timi Chryssanthov kokoontuivat arvioimaan Timin työsuoritusta Kuljetus Leistilä Oy:ssä.

Työssäoppiminenavainasemassa

Jokelat panostavat paljon henkilöstön osaamiseen ja sitä kautta toiminnan laatuun. Marja huolehtii yrityksen henkilöstöasioista ja kuljettajien työvuorojen pitkän aikavälin suunnittelusta. Hän on paneutunut sydämellään työntekijöiden hyvinvointiin ja kantaa päävastuun kuljettajien kanssa yhdessä laaditusta laajastuspalvelupuolen ta koulutus- ja perehdytysohjelmasta.

– Kysymme kuljettajiltamme säännöllisesti työhyvinvointiin vaikuttavista asioista muun muassa vastuullisuuskyselyssä. Palautteen mukaan kuljettajamme tietävät antavansa kasvot koko toimitusketjulle ja tuotteellemme. He tuntevat omat tehtävänsä hyvin. Pienessä yrityksessä työntekijä  huomataan niin hyvässä kuin pahassa ja palautetta annetaan henkilökohtaisesti välittömästi, Marja kertoo.

Oppisopimuskoulutukseen paljon paukkuja

Jokelat tekevät mittavaa yhteistyötä toiminta-alueensa oppilaitosten kanssa ohjaten sekä nuoria että aikuisopiskelijoita joko oppisopimuskoulutuksen tai perustutkinnon työssäoppimisen kautta työelämään tai jatkokoulutukseen. Marja on tässä työssä avainhenkilö.

– Palaverit oppilaitosten  kanssa vievät aikaani, mutta työ on palkitsevaa. Meillä on useita perustutkinnon työssäoppimisen ja oppisopimuskoulutuksen kautta tulleita hyviä kuljettajia, Marja kiittää.

Omat harrastukset

Jokelat tekevät työtään tiiviisti rintarinnan hyväntuulisina ja keskustellen. Vapaa-ajan hetkiin löytyy kullekin omia harrastuksia. Marja hoitaa puutarhaa, Olavi lähtee hirvijahtiin ja Ville peuran metsästykseen tai kouluttamaan kahta hirvikoiraa. Villeä kiehtoo myös vauhti, hän harrastaa rallicrossia.

– Rakennan autoa koko vuoden, mutta kisoissa keskityn ajamaan talla pohjassa ja huoltojoukot hoitavat auton. Mukana kannustamassa ovat usein oma perhe ja vanhemmat.