Kierrätyskumppani kartoittaa asiakkaan tarpeet

Lokakuinen kuulas, lämmin ilma tarjoaa miellyttävät olosuhteet tutustua Valkealassa Hyötypaperi Oy:n päätoimipisteeseen, jonka esittelee uunituore toimitusjohtaja Teemu Heinänen. Monimateriaaliterminaalin 55 hehtaarin tontti  sijaitsee yllättävän huomaamattomasti Jokelan teollisuusalueella. Hajuhaittojakaan ei ole, naurahtaa Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjien toiminnanjohtaja Eeva-Maija Koponen, joka on mukana tutustumassa jäsenyritykseen. Hän  asuu VT15:n toisella puolella, vastapäätä teollisuusaluetta.

Syyskuun alussa yrityksen toimitusjohtajaksi valittu tuotantotalouden diplomi- insinööri Teemu Heinänen aloitti Hyötypaperi Oy:ssä viime vuoden lokakuussa liiketoimintajohtajana. Nyt hän esittelee ylpeänä  kasvavaa yritystä. Yrityksen historiaan saamme pikakatsauksen videolta, joka sai ensiesityksensä viime syksynä Hyötypaperi Oy:n 30-vuotisjulissa.

Visionäärin menestyvä luomus

Risto Kauppila perusti yrityksen Kuusankoskelle vuonna 1986. Toiminta keskittyi aluksi sanomalehtipaperin ja pahvin keräämiseen, mutta hyvän visionäärin ohjauksessa yritys kasvoi monipuoliseksi materiaalien kierrättäjäksi.  Vuonna 1993 Hyötypaperista tuli Paperinkeräys Oy:n tytäryhtiö. Paperinkeräys Oy:n omistavat metsäteollisuuden toimijat.

Lappeenrantaan rakennettiin kierrätyslaitos 1995 ja bio- ja kierrätyspolttoaineterminaali perustettiin Valkealaan 2002. Toiminta on kehittynyt jatkuvasti ja vuonna 2012 investoitiin uuteen käsittelylinjastoon sekä tuotanto- ja  varastohalliin Valkealassa. Risto Kauppila omistaa yhtiöstä edelleen kolmanneksen. Hän siirtyi eläkkeelle toimitusjohtajan tehtävästä.

– Yleinen mielenkiinto jätteiden hyödyntämiseen kasvoi 2000-luvulla. Lainsäädäntömme tukee myös kiertotalouden tavoitetta, jonka mukaan erilaiset jätejakeet lajitellaan jo niiden syntysijoilla jatkokäsittelyä varten. Sen jälkeen me ympäristöyrittäjät voimme hyödyntää ne parhaalla mahdollisella tavalla kiertoon, toteaa Teemu Heinänen.

Kierrätyskumppani

Teemu Heinäsen mielestä on hyvä, että asiakkaiden tietoisuus kiertotaloudesta on kasvanut koko ajan. Hyötypaperi haluaa olla yritys- ja yhteisöasiakkailleen kierrätyskumppani, joka kartoittaa asiakkaan tarpeet ja toteuttaa ne  valvotusti ja raportoiden.

– Suomi on maailman eliittiä kuitujen kierrätyksessä. Haluamme olla mukana suunnannäyttäjänä viemässä hyviä materiaalinkierrätysmalleja myös muille alan toimijoille.

Monipuolinen kokonaisuus

Teemu toteaa, että Hyötypaperilla on riittävän laaja pohja menestykseen. Yrityksen liikevaihto koostuu viidestä liiketoiminnosta. Polttoaineliiketoiminta tuottaa yli 40 % yrityksen liikevaihdosta. Perinteinen paperiliiketoiminta eli  kuitumateriaalien käsittely on supistumassa, koska paperin kulutus vähenee. Se on kuitenkin edelleen yrityksen keskeisiä toimintoja, jossa keskitytään nyt enemmän jalostusarvoon kuin volyymiin. Yrityksen liikevaihdon kasvu haetaan pääosin muista toiminnoista.

Palveluliiketoimintaan kuuluvat jätehuollonkokonaispalvelut ja tietoturvapalvelut,jotka tukevat muiden liiketoimintojenmateriaalin hankintaa. Purkuliiketoiminta keskittyy rakennus- japurkujätteiden vastaanottamiseen, käsittelyynja kierrätysmateriaalipalveluihin.

Energiajakeesta luontoystävällistä kierrätyspolttoainetta

Kiertäessämme tutustumassa Hyötypaperin toimintoihin Teemu kertoo tarkemmin kierrätyspolttoaineen valmistuksesta.

– Valmistamme kaupan ja teollisuuden erilliskerätyistä pakkausmateriaaleista kierrätyspolttoainetta, jolla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Samalla kaatopaikalle päätyvän materiaalin määrä vähenee. Saapuva raaka-aine vastaanotetaan ja punnitaan, jonka jälkeen se murskataan ja seulotaan oikeaan palakokoon. Tuotantolinjalla materiaalivirrasta poistetaan metallit, palamaton aines ja muut epäpuhtaudet. Valmis polttoaine varastoidaan  sisätiloissa ja toimitetaan sieltä teollisuuden sekä kuntien lämmönja sähköntuottajille. Lisäksi vastaanotamme, käsittelemme ja varastoimme metsäpohjaisia biopolttoaineita asiakkaidemme tarpeisiin.

Teemu Heinänen esittelee tuotantohallin linjastoa.

Logistiikkaverkostotullaan optimoimaan

Kuljetusliiketoiminta on oleellinen osa yrityksen toimintaa. Materiaalivirtojen käsittelyyn on viisi omaa vaihtolava-ajoneuvoa, yksi hakeauto ja neljä kevyempää kuorma-autoa. Niillä ja yhteistyökumppaneiden kalustolla hoidetaan  sisäiset kuljetukset ja tarjotaan kuljetuspalveluita konsernin asiakkaille.

– Liikutamme erilaisia materiaaleja yli 160 000 tonnia vuodessa. Panostamme tulevaisuudessa logistiikkaverkostomme kehittämiseen, sillä haluamme optimoida logistiikkajärjestelymme. Tutkimme esimerkiksi, mikä energialähde  on omalle kalustollemme parhaiten toimintaamme tukevaa ja ympäristöystävällistä.

Teemu myöntää opiskelevansa vasta logistiikkaa, koska se ei ole kuulunut hänen toimenkuvaansa edellisissä työpaikoissa paperin- ja  energiantuotannon parissa. Onneksi apuna ovat Hyötypaperin huippuosaajat tälläkin saralla.

Kuljettajapulaa Hyötypaperilla ei ole toistaiseksi ollut.

– Olemme löytäneet hyviä, ammattitaitoisia kuljettajia. Jatkossa, jos kuljettajista tulee pula, teemme yhteistyötä paikallisten koulutuskeskusten kanssa kouluttaaksemme heitä lisää.

Kuljettajat liikkuvat asiakasrajapinnassa niin  paljon, että heidän merkityksensä on todella suuri yrityksen imagolle. Heidän on osattava toimia itsenäisesti niin suurissa tehdaskokonaisuuksissa kuin miehittämättömissä laitoksissakin.

Konsernissa enemmän eväitä kehitystyölle

Paperikeräys-konsernille on luotu uusi strategia kevään aikana. Sen mukaisesti Teemu vetää konsernin energialiiketoimintoryhmää, koska Hyötypaperilla on siihen parhaat edellytykset.

– Konsernin leveämmät hartia tarjoavat hyvän verkoston, jonka kautta löydämme parhaat ratkaisut asiakkaille. Yhdessä teemme myös taloudellisesti kannattavia järjestelmähankintoja.