Kevyesti sähköinen Maxus e-Deliver 3

Kiinalaisen SAIC Motorin valmistaman Maxus-pakettiauton kevyin vaihtoehto, perinteinen tonniluokan e-Deliver 3 on markkinoiden ensimmäinen pakettiauto, joka on suunniteltu ainoastaan sähkökäyttöiseksi. Suunnittelussa on voitu ottaa huomioon akuston paikka sekä ei-kantavien rakenteiden keveys. Lopputuloksena on saatu tasapainoinen, taloudellinen auto, joka sopii hyvin kaupunkien jakelutehtäviin.

Koeajossa olleesta, 970 kilon kantavuuden omaavasta e-Deliver 3:sta huomaa että, että auto on suunniteltu sähkökäyttöiseksi. Akuston tarvitsemalle tilalle on saatu oikea sijoituspaikka. Tämän tuntee heti auton tasapainoisessa ajettavuudessa, painopiste on saatu sopivasti alas. Koeajetun 52,5 kWh:n akustolla varustetun yksilön toimintasäteeksi luvataan WLTP-standardin mukaisella laskutavalla noin 300 kilometriä. Tämä vaikuttaa pitävän paikkansa, vaihtelevalla ajamisella auton energiankulutus oli jopa alle 17 kWh. Maxuksen energiamittari oli riittävän tarkka. Tämän totesin, kun latasin akuston huoltoaseman pikalaturilla, joka nopeimmillaan latasi akkujen lataustason 80 %:iin noin kolmessa vartissa.

Auto itsessään on peruspakettiauto, jonka vuoksi sen ominaisuuksiin tottuu nopeasti, hallintalaitteet ovat helposti käytettävissä. Ajamisen helppous yllättää. Liike-energian talteenotto on maltillista, johtuen rekuperaation sopivasta voimakkuudesta, auton moottorijarrutus ei ole liian vahvaa. Ennakoiva kuljettaja saa helposti kerättyä lisää toimintamatkaa. Autoon on Suomessa asennettu sisätilanlämmitin, joka takaa ohjaamon lämmön myös kylmissä olosuhteissa. Tavaratilassa on vanerointi ja tarvittavat sidontapisteet lattiassa. Koeajossa olleeseen yksilöön oli asennettu huoltoauton vaatimat hyllystöt.

Kiinassa valmistettu sähkökäyttöinen pakettiauto on hyvälaatuinen, työhön valmis tuote. Se on parhaimmillaan kaupunkien keskustoihin suuntautuvissa matkoissa, mutta sillä voi tilapäisesti tehdä myös pidemmän reissun. Edullinen ostohinta, 5 vuoden tai 100 000 kn:n takuu autolle ja 8 vuoden tai 160 000 km:n takuu akustolle helpottavat varmasti ostopäätöstä.