Kävijäennätys Power Truck Show’ssa

Kuljetusalan suurtapahtuma Power Truck Show järjestettiin perinteiseen tapaan 11.–12.8. Härmässä. Toinen toistaan upeammat ajoneuvot, aurinkoinen keli ja rento tunnelma toivat tapahtumaan ennätykselliset 34 000 kävijää. SKAL osallistui tapahtumaan yhdessä Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n kanssa. SKALin pääviesteinä tapahtumassa olivat ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden turvaaminen kuljetusalalla sekä tiestön kunnon parantaminen.

Kuvat: SKAL viestintä ja Smart Visionary Solutions Oy

Tienpientareet täyttyivät hurraavasta kansasta kameroineen, kun perinteinen rekkaconvoy huristeli Suomen teillä torstaina 10.8. Tööttäilyt kantautuivat korviin jo kaukaa, kun letka kurvasi Hinausautot K. Sulingon johdattamana kohti Härmää, jossa ajoneuvot asettuivat viikonlopun suurtapahtumaa varten.

SKALin ja Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n osasto oli tänä vuonna keskeisellä paikalla heti sisäänkäynnin tuntumassa. Moni piipahtikin heti ensimmäisenä moikkaamassa, osallistumassa arvontaan ja hakemassa tuoreen Kuljetusyrittäjä-lehden matkaansa. Perheen pienimmät saivat mukaansa SKAL-ilmapallon ja SKAL-rekkatatskan.

Osastomme vetonauloina olivat tänä vuonna ajo- ja kuormaussimulaattorit, joita testasi tapahtuman aikana noin 300 henkilöä junioreista iäkkäämpiin ja messukävijöistä kuljetusalan ammattilaisiin. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun henkilökuntaa oli opastamassa simulaattorien käytössä.

Kouluttaja Ari Mansikkaviita Sedusta kertoo, että simulaattoreilla oli välillä jopa ruuhkaa.

- Ala kiinnostaa, se on hieno juttu. Simulaattorit ovat mullistaneet opiskelua siten, että etenkin opintojen alkuvaiheessa simulaattorilla voidaan hakea tuntumaa, ja sen on turvallista verrattuna isoon, työkäytössä olevaan ajoneuvoon. Eihän simulaattori korvaa kuitenkaan käytännön opiskelua, vaan kyllä opinnoissa pääsee tositoimiinkin.

Simulaattorien avulla yritimme innostaa etenkin nuoria kuljetusalalle. Erityisesti metsäauton kuljettajista on pulaa.

- Tarvitsemme työntekijöitä alalle jatkossakin. Kalustossa on tapahtunut paljon kehitystä viime vuosina, mikä helpottaa työntekijää. Tämä on hieno ala, kannattaa tulla, kannustaa Metsäalan Kuljetusyrittäjien puheenjohtaja Jarkko Vartiamäki.

SKALin osastolla kokoontui myös SKAL Nuorten verkosto puheenjohtaja Kari Venäläisen johdolla.

Suomen kivijalka kuntoon

Power Truck Show’n yhteydessä järjestetään vuosittain myös maksuton seminaari. Tänä vuonna teemana oli tiestö. Seminaarin ensimmäisen puheenvuoron pitänyt SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala pitää hallitusohjelman panostuksia tiestöön hyvinä, mutta hoputtaa toimimaan pian, sillä korjausvelka on kasvanut suureksi.

– Toimia on tehtävä nopeasti. Tiestöön kohdistuva rahoitus maksaa itsensä takaisin pidemmällä tähtäimellä, mutta tekemättä jättäminen maksaa joka kerta enemmän. Teihin on panostettava tällä hallituskaudella etupainotteisesti ja on syytä, että panostukset näkyvät ensi vuoden budjettiesityksessä ja lisäbudjeteissa.

- Tienhoitoon tarvitaan ehdottomasti tasokorotus. Nyt on tiestön vuoro, korostaa seminaarissa tieverkon tilaista ja tulevaisuudesta puhunut Väyläviraston toimialajohtaja Virpi Anttila.

Kuljetusyrittäjän näkökulmaa seminaarin toi jäsenemme Kuljetus Maliniemi Oy:n Juhani Maliniemi.

- Talvikeli voi yllättää tienpitäjän jopa pääteillä. Kun tie on sohjoinen, raskas liikenne kuluttaa polttoainetta huomattavasti normaalia enemmän, muistuttaa Maliniemi.

Alalle kannattaa tulla

Osastomme tunnelmaa nostatti juontaja Henriikka Riihitupa, joka nappasi haastatteluun vuoroin SKALin jäseniä, puheenjohtajistoa, toimihenkilöitä ja yhteistyökumppaneitamme.

Jäsenemme Kuljetus A. Eklund Oy ajaa raakapuuta Eurajoella. Yrityksen toiminnassa on mukana jo seuraavakin sukupolvi.

- Puuautonkuljettajan työ on vaihtelevaa. Vaikka sitä pidetään monesti yksinäisenä, niin koen, että se on kaikkea muuta kuin yksinäistä: meillä on tiivis porukka ja nähdään toisiamme paljon, kertoo Sami Eklund.

Lapualaisen Kuljetusliike J. Klemettilän Juha Klemettilän perheessä kuljetusala on kulkenut sukupolvelta toiselle. Klemettilä suosittelee alaan tutustumista.

- Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä yrittäjiin ja tulla katsomaan, mitä ammattikuljettajan työpäivään kuuluu. Tämähän on mukavaa työtä.

Pohjaset Oy:ssä panostetaan siihen, että ala olisi entistä mielenkiintoisempi alalle tulijoille.

- Pitää luoda puitteet siihen, että alasta tulisi houkuttelevampi. Esimerkiksi kalustoon satsaamalla voidaan vaikuttaa työntekijöiden työolosuhteisiin ja motivaatioon, sanoo toimitusjohtaja Janne Pohjanen.

Haastatteluissa jäsenten kanssa korostuivat pitkät perinteet. Monelle Power Truck Show on vuosittainen tapahtuma, jossa tavataan kollegoita, verkostoidutaan ja pidetään hauskaa yhdessä.

Osastomme mahdollistivat: Metsämiesten Säätiö, Metsähallitus, Metsätalous Oy, Stora Enso Suomi, UPM – The Biofore Company, Scania Suomi, Sedu ja Smart Visionary Solutions Oy.

Kuvatunnelmia

Jäsenyrittäjiämme haastattelussa Power Truck Show'ssa (linkki YouTubeen)