”Kaikki tiet vievät metsään”

–    Olen kolunnut tieverkostomme läpi sekä työn että vapaa-ajanharrastusten parissa. Metsäteiden osalta tiestömme on maailman paras, mutta kunnossapidossa on ongelmia, sanoo vuoden alusta Suomen Tieyhdistys ry:n puheenjohtajana aloittanut Juha Ojala.

Puheenjohtajaksi häntä ehdotti tehtävästä vetäytynyt Juha Marttila. Juha vastaanotti luottamustoimen mielellään, koska arvostaa yhdistyksen työtä ja saavutuksia.

–    Aloitamme helmikuussa yhdistyksemme strategian uudistamisen kattavalla jäsenkyselyllä. Hienoa päästä mukaan toimintaan juuri tässä tärkeässä vaiheessa, Juha Ojala toteaa.

Juhan mielestä Tieyhdistyksen asiantuntemus ja neuvontapalvelut ovat ainutlaatuisia erityisesti yksityisteiden osalta. Niillä liikkuvat myös tavaraliikenteen kuljetukset maa- ja metsätaloustuotteiden tuotannon alkupäässä sekä tietysti virkistyskäyttäjät.

SKAL:n Tiet kuntoon! -kampanja on Ojalan mielestä kannatettava, ja 300 miljoonan lisäraha perustienpidon rahoitukseen välttämätön. Summan käyttö tulee suunnitella fiksulla tavalla eri osapuolia kuunnellen.

Huittisten Vampulassa yrittäjäperheessä varttunut Juha opiskeli Helsingin yliopistossa maa- ja metsätieteiden maisteriksi. Kenttäpäällikkönä ja aluejohtajana Metsähallituksessa hän tutustui maamme joka kolkkaan Kemijärveltä Nurmijärvelle ja Porista Lieksaan 10 vuoden aikana. Kuljetusyrittäjät olivat tiukoissa hintaneuvotteluissa pöydän vastapuolella, mutta arjen töitä hoidettiin kavereina.

Metsäalan jälkeen Juha Ojala hankki kokemusta johdon konsulttina, Oulun kaupungin strategiapäällikkönä ja HUS:n liiketoimintajohtajana. Työ- ja elinkeinoministeriössä hän oli metsäalan strategisen ohjelman johtaja ja maa- ja metsätalousministeriössä metsä- ja luonnonvarapolitiikan osaston ylijohtaja.

Vuodesta 2015 Juha Ojala on ollut TTS Työtehoseuran toimitusjohtaja. Koulutus- ja kehittämisorganisaatiossa työ on mielenkiintoista, koska se on niin monipuolista.

–    Ammatillisen koulutuksen osa-alueista logistiikka on meillä suurin. Parhaillaan teemme kehittämistyötä maa- metsätalousministeriön kanssa metsäteiden kunnostuksen parantamiseksi. UPM:n kanssa aloitimme projektin, jossa etsitään opiskelijoita puutavarankuljettajien ammatilliseen jatkokoulutukseen.

Erityisen tyytyväinen Juha Ojala on yhdessä SKAL:n, Metsäalan Kuljetusyrittäjien (MKY) ja metsäyhtiöiden kanssa järjestetyistä metsäalan kuljetusyrittäjien johtamiskoulutuksista. Joustava yhteistyö MKY:n toiminnanjohtaja Kari Palojärven kanssa juontaa juurensa vuosien taakse ja naapuruuteen Rovaniemellä.

Juhan elämässä kaikki tiet vievät metsään. Metsä on hänelle virkistymispaikka vailla vertaa.

–    Kaikki vapaa-ajantoimintoni liittyvät metsään. Hoidan hakkuiden suunnittelua ja ”oikeita” metsänhoitajan töitä Huittisissa ja Viitasaarella sijaitsevilla vapaa-ajanasunnoilla. Kahden seisovan lintukoiran kouluttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee metsälintujen pyyntiaikaan, Juha kertoo.